Vieraskynä: Psykologia lääkikseen?

Vieraskynä_KuvaEnsimmäiset huhut psykologian siirtymisestä uuteen tiedekuntaan tulivat opiskelijoiden tietoon kesäkuun alussa. Opiskelijoiden ensireaktio oli vaihteleva: keskustelussa nousivat esille huoli tieteenalan medikalisoitumisesta ja psykologien tulevasta asemasta Meilahdessa, mutta toisaalta ilmaan heitettiin toiveikkaita ajatuksia uusista opetusmuodoista ja yhteistyöstä lääkiksen kanssa.

Psykologian ja logopedian oppiaineiden siirtymistä lääkikseen on kesäkuun jälkeen puuhattu reipasta vauhtia eteenpäin. Käytännössä psykalaiset henkilökuntineen muuttaisivat Krunikan jugend-taloista Meilahden sairaalaympäristöön tammikuussa 2017. Muuttoa perustellaan jaloilla ja innovatiivisilla, yliopiston strategian mukaisilla linjauksilla Life Sciences-tieteiden keskittymisestä yhden ja saman katon alle, mutta todellisuudessa psykologia on haikaillut lääkäreiden luokse jo aikaisemminkin. Nyt aika on molemmin puolin kypsä muutokselle – ja keskustakampuksen tulevien myllerrysten edessä muutto suurempien tiedekuntauudistuksen alta pois on psykologialle suorastaan helpotus.

Psykalaisten keskuudessa tunnelmat ovat nyt vaihtuneet alun hämmennyksestä alati kasvavaan pelonsekaiseen innostukseen uudesta suunnasta. Lääkiksen maailma tuntuu ensivaikutelman perusteella hyvin erilaiselta: valkoiset takit ja stetoskoopit, PBL ja peruskoulumainen kuri ovat kaukana meille tutuista pimeistä havaintolabroista, akateemisesta vapaudesta ja kirjatenteistä. Toisaalta psykologia ja logopedia ovat lääkärinkoulutuksen tavoin terveydenhuollon professioaloja, joten yhteistä pohjaa löytyy runsaasti.

Psykologia tuo mukanaan Meilahteen myös oman erikoisosaamisensa. Psykologian kurssit, mukaan lukien käyttäytymistieteellisen vahva tilastollisten ja kokeellisten menetelmien osaaminen, tulevat tulevaisuudessa olemaan paremmin myös lääkiksen opiskelijoiden saatavilla. Tulevaisuudessa psykologian ja lääketieteen opiskelijat pääsevät toivottavasti tekemään yhteistyötä jo opiskeluaikana yhteisten kurssien muodossa, esimerkiksi psykiatriaan tai neurologiaan liittyen.  Psykologian koulutuksessa voidaan jatkossa hyödyntää lääkiksen tavoin sairaalaympäristöä ja sen tarjoamia klinikkaopetusmahdollisuuksia. Jo nyt suuri osa psykologian huippututkimuksesta tehdään yhteisissä tutkimusryhmissä lääketieteellisen tutkijoiden kanssa. Toivottavasti tämä olemassa oleva yhteistyö näkyisi tulevaisuudessa myös opetuksessa!

Kompleksi ja LKS aloittavat yhteisen elon Meilahdessa melko nopealla aikataululla, vain reilun vuoden päästä. Yhteistyötä ainejärjestöjen välillä viritellään parhaillaan, ja tärkein yhteinen asia on jo saatu sovittua: ensimmäiset yhteiset bileet! LKS:n ja Kompleksin yhteiset pikkujoulut järjestetään Euphorialla keskiviikkona 2.12! Yhteiselo tulee muutenkin alkamaan juhlavissa merkeissä, sillä Kompleksi juhlii 70. vuosijuhlaansa heti muuton jälkeen keväällä 2017. Vuosijuhlavuoden tapahtumiin ovat lämpimästi tervetulleita myös uudet lääkiskaverimme!

 

Salli Tuominen

psykologian opiskelija

Kompleksi r.y.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.