Vegaanista jouluruokaa

Paras joululahja, jonka voit maapallollemme krääsäjoululahjojen ostamisen välttämisen lisäksi antaa, on vegaaninen joulupöytä. Jos mielikuvasi kasvissyöjän lautasesta jouluaattoiltana on perunat ja salaatti, olet pahasti hakoteillä. Väitän, että ennakkoluuloton kokki loihtii kasvispohjaisesta menusta maukkaamman kuin perinteisestä jouluateriasta! Tässä helppoja ja yllättäviäkin vinkkejä ekologisempaan, eettisempään ja terveellisempään joulutarjoiluun.

Jouluaamuun kuuluu usein riisipuuro ja sen voi keittää mantelimaitoon. Siten jokaisen lautaselle päätyy hippunen mantelin tuomaa onnea. Jäljelle jäävästä puurosta tulee hyvä pohja vegaaniselle porkkanalaatikolle. Muista juureslaatikoista voi kananmunan jättää pois ja kerman korvata kaura- tai soijapohjaisella ruokakermalla ja voin kasvimargariinilla.


Rosolli on vegaanista, kunhan siihen ei laita silliä. Jos haluat panostaa, voit valmistaa munakoiso-silliä! (http://vegaaninenversio.blogspot.fi/2011/06/vegaaninen-eli-hyvanhajuinen-silli.html) Rosollin kermavaahtokastikkeenkin voi hyvin tehdä kauravispipohjaan (esim. Planti).

Ehkä perinteisimmälle jouluruualle, kinkulle, saa vegaanisen korvikkeen esimerkiksi seitankinkusta tai kuorrutetusta tofukuutiosta. Myös sinaapilla kuorrutetut kasvispullat ovat hyviä ja menevät sekasyöjillekin. Tässä muutama ohje:
https://chocochili.net/2016/12/sinappikuorrutetut-vegepullat/
https://chocochili.net/2017/11/glaseerattu-tofukinkku/
https://chocochili.net/2008/12/vegaanin-joulukinkku/

Viime vuoden joulun hittiruuaksi muodostunut porkkala eli porkkana-lohi on niin lähellä savustetun kalan makua ja koostumusta, että se hämää paatuneimmankin lihansyöjän. Porkkala on helppo tehdä ja sopiva opiskelijan kukkarolle. Eikä muuten tarvitse murehtia raskasmetalleista! Tässä ohje:
https://chocochili.net/2016/12/porkkanalohi/

Tiesitkö, että joulutortut ovat lähtökohtaisesti vegaanisia, kunhan niitä ei voitele kananmunalla? Kaupan valmiit torttutaikinat ovat lähes kaikki kasvirasvapohjaisia ja munattomia. Myös Myllyn parhaan uusittu laktoositon valmispiparitaikina on vegaaninen.

Fazerin makeisista vegaanisia ovat Vihreät kuulat, Wiener nougat ja Marianne-karkit. Helppo vegaaninen jälkiruoka on myös taatelikakku. Haastetta haluava kokki valmistaa raakakakun. Tässä muutamia reseptejä:
http://vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ruoka/reseptit/taatelikakku
http://syotava.blogspot.fi/2014/05/mahtava-suklaaraakakakku.html
http://tuulia.co/fi/piparinen-raakakakku/

Edellä mainitut ruuat ovat melko perinteisiä suomalaisen joulupöydän tarjottavia. Jos haluat räväyttää ja tehdä tästä joulusta ikimuistoisen, unohda perinteiset ruuat ja tee jotain poikkeavaa, esimerkiksi joulupitsaa joulun värisillä kasvistäytteillä ja vegaanisella pitsajuustolla (esim. Violife for pizza). Tai loihdi koko menu perinteisistä intialaisista kasvisruuista. Niissä käytetyt mausteet, varsinkin kaneli ja kardemumma tuovat jouluisen tunnelman eksoottisella säväyksellä. Kukaan ei myöskään estä syömästä jouluna esimerkiksi kasvistäytteisiä susheja! Kun astuu askeleen pois tutusta ja turvallisesta, voi löytää itsensä upeiden makuelämysten ääreltä.

 

Teksti: Onni Jaskari

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.