Uusi Curriculum pähkinänkuoressa

Vuosi sitten en tiennyt mitä curriculum tarkoittaa. Tuttua siinä oli sama alkuosa kuin sanassa curriculum vitae, ansioluettelo. OAV:n pestiä hakiessani aloitin googlailun, jotta osaisin vastata edes jotain valtuuskunnan piinapenkissä. Wikipedia määrittelee curriculumin kokonaisuutena, joka sisältää kaikki opinnot, jotka suoritetaan tutkinnon aikana.  Nyt ajattelin jakaa teille sen tiedon, jonka olen puolen vuoden aikana saanut selville lääkiksen uudesta curriculumista.

Edellisen kerran perusopetusta on uudistettu Helsingin Lääketieteellisessä tiedekunnassa 20 vuotta sitten. Tämän jälkeen maailma, lääketiede ja lääkärin työnkuva ovat muuttuneet huikeasti. Uuden curriculumin tavoitteena on vastata näihin muutoksiin virtaviivaistamalla opetusta lisäämällä valinnaisuutta ja kehittämällä opetusmenetelmiä nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi.

Tällä hetkellä curriculum uudistuksen raamit ovat valmiit. Pieniä kursseja on yhdistelty isommiksi kokonaisuuksiksi, kurssien järjestyksiä on muutettu ja preklinikkaa tiivistetty. Lisäksi jokaisen kurssin opintopistemäärät on arvioitu uudelleen. Saamme myös lukujärjestyksiin muutaman uuden aineen: liikennelääketiedettä ja palliatiivista lääketiedettä. Myös lukuvuosien opintopisteiden määrää on tasoitettu ja jokaisena opiskeluvuonna tulee olemaan laskennallisesti 60 op.

Nyt uudistuksessa on kuitenkin vasta alkamassa se suurin työ. Jotta opinnot saadaan vastaamaan nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeita, myös kurssien sisältöjä ja opetusmenetelmiä täytyy arvioida ja uudistaa. Tähän voi jokainen opiskelija vaikuttaa antamalla palautetta niin hyvistä kuin kehitystä kaipaavistakin opetuksista. Opetusmenetelmien osalta tiedekunnan tavoitteena on, että tulevaisuudessa kontaktiopetukseen valmistaudutaan aina ennakolta. Ennakkomateriaalit voivat olla videoita, verkkomateriaaleja tai muita  oppimisen virikkeitä. Kontaktiopetuksessa on tarkoitus keskittyä nykyistä enemmän tiedon soveltamiseen ja ongelmaratkaisuun.

Yksi suurimmista yksittäisistä uudistuksista on valinnaisten opintojen määrän lisääntyminen. Viralliselta nimeltään nämä opinnot ovat valinnaisia syventäviä opintoja, jotka käytännössä ovat vielä kaiken lisäksi pakollisia. Aiemmin lääkiksessä on vaadittu 10 op. valinnaisia opintoja, jotka on voinut suorittaa keskiviikkoiltapäivisin tai hyväksilukea edellisestä tutkinnosta. Valinnaisten  opintojen tulo ei tarkoita opetusmäärän kasvattamista, vaan nykyisistä opintojaksoista on siirtää erikoislääkärikoulutusta lähimpänä oleva aines valinnaisiin opintoihin. Uuteen curriculumiin sisältyy 25 op. valinnaisia opintoja, joista 10 op. saa edelleen hyväksilukea muista tiedekunnista, 6 op. voi suorittaa ylimääräisellä amanuenssuurilla ja loput opiskellaan toukokuussa järjestettävillä valinnaisilla kursseilla ( 2 x 2,5 op/ toukokuu) . Valinnaisilla kursseilla on tarkoitus syventää kursseilla opetettua tietoa, tarjota hands on –opetusta sekä mahdollistaa pienemmillekin erikoisaloille näkyvyyttä. Vielä ei ole tehty päätöstä, kuinka monta noppaa valinnaisia opintoja vaaditaan uuteen curriculumiin kesken vaihtavilta opiskelijoilta, luultavasti jotakin 10 ja 25 op välillä.

Eniten opiskelijoita on mietityttänyt siirtymävaiheen järjestelyt. Mitä tapahtuu L2 hybridikurssilla? Kuinka psykiatria suoritetaan? Entä kieliopinnot? Nämä asiat näyttävät järjestyvän paljon paremmin kuin aluksi pelättiin.

 • Ensi vuoden L2 kurssilaiset suorittavat ns. hybridikurssin. Syksyn opinnot suoritetaan vanhan curriculumin mukaisesti. Keväällä hengitys-, ruora- ja endo-kursseja tiivistetään, kanditentti jää pois ja kevään lopuksi opiskellaan vielä mikrobiologia ja suurin osa patologian kurssista.
 • Psykiatrian kurssin siirtyminen käytäväksi jo L4 vuonna aiheuttaa myös hieman lisäjärjestelyjä. Tällä hetkellä suunnitelmana on toteuttaa psykiatrian kurssi siirtymävaiheessa silmäkurssin paikalla, sekä yksittäisinä seminaari-iltapäivinä. Tarvittaessa osa opetuksesta toteutetaan toukokuussa. Opetuksia voidaan myös joutua järjestämään iltaisin. Kesäopintoja ei näillä näkymin kuitenkaan tarvita.
 • Kieliopinnot ollaan otettu huomioon uutta curriculumia ja siirtymävaihetta suunniteltaessa. Englanninkieliset pbl-opetukset tulevat jatkumaan preklinikassa. Lisäksi lukujärjestyksiin tulee tilaa kieliopinnoille varsinkin opintojen alkuvaiheessa.

Uusi Curriculum TOP 10 muutokset

 1. Keksiviikkoiltapäivät otetaan opetuskäyttöön
 2. Kanditentti poistuu
 3. Toukokuu pyhitetään valinnaisille opinnoille
 4. Luennoille valmistaudutaan ennakkomateriaaleilla
 5. Uudet opiskelijat aloittavat orientaatioviikolla ennen ”oikeata” koulua
 6. Mikrobiologia ja patologia siirtyvät L2 kurssille
 7. Psykiatria siirtyy L4 kurssille
 8. Silmäkurssi siirtyy L5 kurssille
 9. Laaja kertauskurssi L6 syksyllä
 10. Prevent siirtyy L2 kurssille

Siirymäaikataulu:

 • Syksy 2015 alfa-15
 • Syksy 2016 alfa-14, alfa-12
 • Syksy 2017 alfa-13
 • Vanhemmat opiskelijat jatkavat vanhassa curriculumissa loppuun asti.

Kuinka siirtymäaikataulua luetaan?

Ensi syksynä vain uudet alfat aloittavat uudessa curriculumissa. L2 kurssilla on mukautettu hybridikurssi ja muut jatkavat vanhan curriculumin mukaan.  Syksyllä 2016 uuteen curriculumiin hyppää mukaan myös silloinen L3 kurssi sekä silloinen L5. Viimeisenä vuonna sitten kaikki muut!

Teksti // Enni Kaltiainen. Jutussa konsultoitu opetusdekaani Jussi Merenmiestä.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.