Miten nukut? Entä miten nukkuvat potilaasi? Lääkiksessä on unesta niukasti opetusta suhteessa siihen, miten yleisiä unihäiriöt ovat ja miten moneen sairauteen uni kietoutuu.
Vuosittain järjestettävän Maailman unipäivän kunniaksi me unitutkijat Helsinki Sleep Teamistä päätimme jalkautua Mocomaan keskustelemaan tulevien lääkärien kanssa unesta. Tavoitteenamme oli haastaa lääkisläinen pohtimaan omaa untaan ja keinoja vaikuttaa siihen sekä sitä kautta myös neuvoja potilaille. Halusimme myös jakaa tietoa unesta sekä antaa mahdollisuuden suoraan vuorovaikukseen unitutkijoiden kanssa.
Teidän Mocomanne oli kovin pimeä kellari, johon kirkasvalolamppumme toi valoa. Postereillamme vallattu nurkka herätti mielenkiintoa. Pienen houkuttelun jälkeen teidät sai keskustelemaan iltarutiineistanne ja siitä, mikä uneen vaikuttaa. Jotkut teistä jäivät juttelemaan tai halusivat tietää vastaukseen kiperiin unikysymyksiin. Aika monella oli ollut omakohtaisia kohtaamisia univaikeuksien kanssa. Kiitos näistä keskusteluista! Mekin opimme siitä, miten lääkisläinen suhtautuu uneen ja mikä kiinnostaa.
Mitä teille jäi käteen? Onko tällainen tapa tavata tutkijoita mielekäs? Jäikö kukaan kaipaamaan kirkasvalolamppua Mocomaan? Ehkä se lisäisi opiskeluvireyttä? Vuorokausirytmillekin lamppu tekisi hyvää. Ainakin, jos muistaisitte kääntää sen pois päältä iltapäivällä.
Erityiskiitos teille 23 opiskelijalle, jotka vastasitte kyselytutkimukseemme. Vertaamme näitä vastauksiin, joita saimme samanlaisessa tapahtumassa lukiolaisten ja suuren yleisön kanssa. Ahkerasti myös täytitte leikkimielisempää tarragalluppiamme iltarutiineista. Tätä te teette juuri ennen nukkumaan menoa:
– Syötte iltapalaa. Pitkäketjuiset hiilihydraatit nukuttavat mukavasti ja pitävät nälän poissa koko yön.
– Dataatte joko puhelimella tai koneella. Valo piristää ja kääntää rytmiä myöhäisemmäksi. Kännykän valomäärä riittää siihen. Tämä arkinen ja koukuttava tapa voi olla unen häiritsijä, jota ei tule ajatelleeksi. Oletko kokeillut, nukutko paremmin, jos rajoitat sen pois illasta? Onko potilaasi kokeillut?
Sonja Sulkava, LL ja väitöskirjatutkija, Helsinki Sleep Team