TESTI: RAKKAUTTA OIKEILLA VASTAUKSILLA?

Psykologi Arthur Aron ryhmineen toteutti 1997 kuuluisan tutkimuksen “The Experimental Generation of Interpersonal Closeness”. Siinä hän laittoi toisilleen etukäteen tuntemattomia ihmisiä käymään läpi pareittain 36 kysymystä ja tutki, millaisia tunteita heidän välilleen syntyi. Tuloksena lähes kaikki kokivat lämpimiä tunteita pariaan kohtaan ja halusi tavata parinsa uudestaan. Yksi pareista meni jopa naimisiin vuosi tutkimuksen jälkeen. Kysymykset nousivat julkisuuteen 2010-luvulla, kun esimerkiksi The New York Times julkaisi esseen, jossa toimittaja rakastui opiskelukaveriinsa käytyään kysymykset läpi. Essee kulki otsikolla “To Fall in Love With Anyone, Do This”. Sen jälkeen kysymykset on julkaistu useasti eri mediassa Suomessakin. Helsingin Sanomatkin mainostivat kysymyksiä rakastumisen avaimena.

 

Kysymykset on jaettu kolmeen ryhmään, ja edetessään ne menevät syvällisemmäksi pakottaen vastaajat jakamaan henkilökohtaisia asioita elämästään. Välissä on myös vastaajien välistä suhdetta muodostavia kysymyksiä. Yhdessä Aronin tutkimusasetelmassa kysymysten läpikäymisen jälkeen vastaajien piti katsoa toisiaan silmiin 4 minuuttia. Sen uskotaan tehostavan tunteiden syntymistä.

 

Siihen, rakastuvatko kaksi toisilleen ennalta täysin tuntematonta ihmistä toisiinsa, vaikuttanee yhtä paljon kysymykset kuin sekin, sopivatko heidän persoonansa toisilleen. Mutta entä jos kaksikko olisikin jo etukäteen todettu hyväksi matchiksi? Q-kautinen halusi testata, miten kysely tepsii jo seurustelevalla pariskunnalla, ja toisensa pintapuolin hyvin tuntevilla kämppiksillä. Toimitus suosittelee kysymyksiä myös lukijoilleen kokeiltavaksi esimerkiksi vanhemman, klinikkaryhmäläisen tai seurustelukumppanin kanssa. Tai jos vasta etsit rakkautta, ota kysymykset esiin ekoilla treffeillä söpön psykalaisen kanssa.

 

Set 1

 1. Given the choice of anyone in the world, whom would you want as a dinner guest?
 2. Would you like to be famous? In what way?
 3. Before making a telephone call, do you ever rehearse what you are going to say? Why?
 4. What would constitute a “perfect” day for you?
 5. When did you last sing to yourself? To someone else?
 6. If you were able to live to the age of 90 and retain either the mind or body of a 30-year-old for the last 60 years of your life, which would you want?
 7. Do you have a secret hunch about how you will die?
 8. Name three things you and your partner appear to have in common.
 9. For what in your life do you feel most grateful?
 10. If you could change anything about the way you were raised, what would it be?
 11. Take four minutes and tell your partner your life story in as much detail as possible.
 12. If you could wake up tomorrow having gained any one quality or ability, what would it be?

 

Set II

 1. If a crystal ball could tell you the truth about yourself, your life, the future or anything else, what would you want to know?
 2. Is there something that you’ve dreamed of doing for a long time? Why haven’t you done it?
 3. What is the greatest accomplishment of your life?
 4. What do you value most in a friendship?
 5. What is your most treasured memory?
 6. What is your most terrible memory?
 7. If you knew that in one year you would die suddenly, would you change anything about the way you are now living? Why?
 8. What does friendship mean to you?
 9. What roles do love and affection play in your life?
 10. Alternate sharing something you consider a positive characteristic of your partner. Share a total of five items.
 11. How close and warm is your family? Do you feel your childhood was happier than most other people’s?
 12. How do you feel about your relationship with your mother?

 

Set III

 1. Make three true “we” statements each. For instance, “We are both in this room feeling … “
 2. Complete this sentence: “I wish I had someone with whom I could share … “
 3. If you were going to become a close friend with your partner, please share what would be important for him or her to know.
 4. Tell your partner what you like about them; be very honest this time, saying things that you might not say to someone you’ve just met.
 5. Share with your partner an embarrassing moment in your life.
 6. When did you last cry in front of another person? By yourself?
 7. Tell your partner something that you like about them already.
 8. What, if anything, is too serious to be joked about?
 9. If you were to die this evening with no opportunity to communicate with anyone, what would you most regret not having told someone? Why haven’t you told them yet?
 10. Your house, containing everything you own, catches fire. After saving your loved ones and pets, you have time to safely make a final dash to save any one item. What would it be? Why?
 11. Of all the people in your family, whose death would you find most disturbing? Why?
 12. Share a personal problem and ask your partner’s advice on how he or she might handle it. Also, ask your partner to reflect back to you how you seem to be feeling about the problem you have chosen.

 

SEURUSTELEVA PARISKUNTA

Testi ei alkanut lupaavasti.

”No niin, aletaas tykittää.”

”Nii, nää ei ehkä oo ihan semmosia tykitettäviä kysymyksiä.”

”No, silti.”

”No, jos voisit kutsua kenet tahansa maailmassa illalliselle, kenet valitsisit?”

”Sauli Niinistön. Se on semmoinen intin käynyt kaveri ja konservatiivi.”

”Pitäisköhän mun harkita tätä uudelleen.”

 

Kun alkujärkytyksestä päästiin, osoittautui vuoropuhelu varsin mielenkiintoiseksi. Osa vastauksista oli tietysti ennalta tuttuja, kuten se, että harjoittelen puheluita etukäteen pakkomielteisesti. Uusiakin puolia kuitenkin paljastui. En esimerkiksi tiennyt, että poikaystäväni haaveilee lentolupakirjasta. Oivalsin ”uusia” puolia myös itsestäni.

 

”Siis tää mun neljän minuutin elämäkertahan oli pelkkää koulua!”

Urakka oli haastava. Kysymyksiä oli paljon, ja toisen vaiheen loppupuolella iski kisaväsymys. Lopun vapaaehtoinen silmiintuijottelujakso jäi meiltä väliin, koska vastapuoleni silmät olivat jo sulkeutuneet. Toivottavasti yhteinen tulevaisuutemme ei jää siitä kiinni.

 

Pariskuntana kysymyksiin vastailu aiheutti myös omat haasteensa ja odotuksensa.

”Kävit elämäkertaas läpi neljä minuuttia ja säästit mun mainitsemiselle aikaa kolme viimeistä sekuntia. Kiitti vaan.”

Kaiken kaikkiaan kokemus oli kuitenkin positiivinen ja antoisampi, kuin olin odottanut. Kysymyksissä toistuivat ne, joissa parin pitää kehua toisiaan. Alkuperäisen idean mukaanhan pari on juuri tavannut, eikä tiedä vielä paljoa toisistaan, mikä tuo haastetta. Oletin, etteivät vastaukset meidän kohdallamme onnistuisi yllättämään.

 

Olin väärässä. Liian helposti unohtuu, että vieressä on joku, jolle olen arvokas ja joka on minusta kiitollinen. Erityisen koskettavaa oli huomata, miten toinen kiinnittää huomiota pieniin asioihin, joita en itse osaa arvostaa.

 

Veikkaan, että juuri siihen kysymysten teho perustuukin. Niiden avulla muistaa arvostaa enemmän itseään ja sitä, että myös joku toinen arvostaa. Sitä, että on tosiaan olemassa ihminen, joka osaa nähdä minussa ne hyvät puolet, joille itse olen sokea.

KÄMPPÄKAVERIT

Kämppikset Eero ja Rolle ovat asuneet samassa huoneistossa jo lähes kaksi vuotta. He tulevat hyvin juttuun, soittavat iltaisin yhdessä kitaraa, käyvät iltapalapöydässä läpi päivän tapahtumia ja nauravat toistensa jutuille.

Ennen kyselyä ilmassa oli kuitenkin havaittavissa selkeää hermostumista. “Onkohan tämä nyt kuitenkaan hyvä idea…” “Pitäiskö vetästä pullo viiniä alle?” “Ei kai tähän liity nyt mitään eroottisia kysymyksiä, jos tarkotus on kuitenki rakastua?” Lopulta päivä saatiin kuitenkin sovittua, ja kämppikset istuivat pöydän ääreen, konjakkipullo ja kynttilät valmiina.

Alku oli jähmeä, mutta pikkuhiljaa kysymykset lähtivät kulkemaan ja keskustelu muuttui luontevaksi. “Kysely oli alkuun jäätävää, mutta kyllä se siitä lähti. No hitto siin oli monta mieleenpainuvaa hetkee mut ehkä se omasta elämästä kertomine oli iha jännä ku siin vähä niiku selvis et mitä sitä omast elämästä on jäänykkää mielee. Ja nehä nyt oli aiva ihania ne me-lauseet,” toteaa Rolle kyselyn jälkeen. “Meil meni varmaa 3h toho.”

Vastauksissa paljastui uusia puolia kämppiksistä. ”Rolle antoi kaikki ”oikeat” vastaukset, sellaset kauniit syvälliset jutut. Ehkä Rollen vastausten romantiikka yllätti, siihen kans samastu. Sellaset sydänsurujen muistot yhdistivät. Mun vastaukset oli monesti vähän pinnallisempia,” Eero kertoo.

Kysymykset toimivat hyvin tässäkin tarkoituksessa. “Toimii hyvi ystävystymisessä, mut siin toistetaa aika paljo just sitä et mitäs ihanii puolii sä näät tos toises tyypis ni ei ota niit nii tosissaa jos ei haluu rakastuu,” Rolle sanoo. “Tai emt oli neki iha nastoja. Kyl must tuntuu et Eero on mulle paljo parempi kaveri ku enne ku kyl tos käytii tosi henkilökohtasii juttui läpi.”

Pojat suosittelisivat kysymyksiä myös niiden varsinaiseen tarkoitukseen eli treffeille jonkun potentiaalisen tyypin kanssa. Rolle: “Äärinmäisen hyvä ohjelmanumero treffeille. Mut veikkaan et jos tekisin ton uudestaa ni ei se ois läheskää yhtä tehokas ku käytännös tiiän jo etukätee mitä niihi vastaan. Spontaanisuus on must tos tärkeet.” Eero miettii, että ”jos treffikumppanille ehdottaisi testin tekemistä, sen reaktiosta ehdotukseen saisi jo varmaan hyvän kuvan millainen tyyppi on kyseessä.”

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.