Q testaa: Vegaaniset lihankorvikkeet

Veganismi on ollut viime aikoina tapetilla. Fitnessbuumin pikkuhiljaa väistyessä on maitorahkat ja kananrinnat saatettu korvata vegaanisilla vaihtoehdoilla. Kevään kuumimman hittituotteen eli nyhtökauran innoittamana Q päätti testata, miltä maistuvat astetta eettisemmät valinnat vannoutuneen lihanystävän suussa. Tätä ruskeaa kultaa, Suomen uutta Nokiaa, emme kuitenkaan saaneet kätösiimme minimaalisen tarjonnan ja massiivisen kysynnän vuoksi, joten jouduimme tyytymään vanhanaikaisempiin vaihtoehtoihin. Raatimme koostui kolmesta kovan luokan lihansyöjästä, joille kalakin on kasvis, ja vastaavasti yhdestä rehujen puputtajasta. Katso alta, minkälaisen tuomion saivat soijarouhe, seitankinkku, vegaaninen pekoni ja meetwursti kasvisruokailijan tapaan.

   soijaSoijarouhe haastaa jauhelihan

Raatimme aloitti tämän pelonsekaisia tunteita herättävän koettelemuksen helpoimmalta tuntuvasta vaihtoehdosta eli soijarouheesta. Soijarouhe on nimensä mukaisesti soijapavuista valmistettua, kuivaa rouhetta, jota voi käyttää ruoanlaitossa jauhelihan tavoin. Pakkauksen mukaan hurjimmat syövät soijarouhetta viilin päällä ja myslin seassa, mutta meistä ei tämänkaltaiseen suoritukseen tällä kertaa ollut. Maustamaton soijarouhe ei oletettavastikaan ollut mikään makunystyröitä hellivä kokemus.

”Maistuu paperilta, koostumus veltto ja riisimäinen. Ei syötävää”

Yökkäysreaktioita soijarouhe ei kuitenkaan vielä saanut aikaan, joten päätimme antaa sille uuden mahdollisuuden. Miten peittyy soijarouheen epämiellyttävä ominaismaku, kun stimuloimme samalla kipureseptoreitamme chilin kapsaisiinilla?

”Oikein hyvää! En kyllä sanoisi, että lihankorvike koska ei ehkä muistuta jauhelihaa koostumukseltaan mutta hyvää silti, 4/5”

Testin perusteella paras maku ja hinta.

seitanpökäleseitanSeitan (Äännetään varmaankin Satan)

Seuraavaksi vuorossa oli Sika Säkissä eli seitankinkku. Seitan valmistetaan vehnägluteiinista, siinä on korkea proteiinipitoisuus ja sitä on tarjolla erikoisliikkeissä monissa eri muodoissa. Q:n raati testasi tällä kertaa kinkkua: vehnägluteiinijauhoa, kikhernejauhoa ja mausteita sisältävään jauhoseokseen lisättiin vain vettä ja öljyä, ja sen jälkeen ”kinkku” paistettiin uunissa miedolla lämmöllä. Haju koko valmistussession ajan oli suorastaan kuvottava, ja valmis kinkku muistutti erehdyttävästi massiivista pökälettä. Mutta miltä maistui seitankinkku?

”Maistuu ihan saatanalta, meinasin oksentaa, en suosittele edes pahimmalle viholliselleni enkä itse söisi. Darra palasi tämän kokemuksen myötä.”

Raadista löytyi vain yksi sekopää, jolle seitankinkku maistui.

”Ei mitään tekemistä kinkun kanssa, mutta jos ajattelee sen olevan leipää, niin kuin koostumuksen mukaan voisi sokkotestissä luulla, niin ihan hyvää! Hyvällä mielikuvituksella löytää etäisen kinkun maun.”

Rehellisesti sanottuna tämä oli aivan kamalaa, joten siirrytään eteenpäin.

peksuTestin yllättäjä, pekoni

Olihan vegaanista pekoniakin pakko testata, kun paketti tällaista kummajaista löytyi Sörnäisissä sijaitsevan Vegekaupan pakastealtaasta. Vegaaninen pekoni sisältää 50% kasviksia, kuten porkkanaa, herneproteiinia ja hernekuitua, sekä mm. vettä, tärkkelystä ja auringonkukkaöljyä. Nopea paisto öljyssä ja suolassa niin, että paloista saadaan rapeita, ja eikun maistelemaan.

”Hyvä, pekonimainen rakenne ja etäisesti pekonia muistuttava, sensuelli maku. Toimiva korvike, pasta carbonarassa menisi varmaan täydestä. 3/5”

”Maistuu mauttomalta pekonilta, mutta ei ainakaan miltään muulta. Rakenne kuin aito pekoni!”

Ainoastaan raadin kasvissyöjälle vegaaninen pekoni ei maistunut. Testin tuotteista yllättäen autenttisin lihankorvike.

metukkaViimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: vegaaninen meetwursti

Pieni kylmä nakki muovipakkauksessaan. Pakettia ei tekisi edes mieli avata, ja on vaikea vastustaa kiusausta heittää tämä tuote vain suosiolla menemään maistamatta sitä, mutta päätämme pysyä vahvoina. Näyttää aivan koiranmakkaralta, ja vain kolme raadin neljästä jäsenestä on tarpeeksi rohkeita (tai tyhmiä) maistaakseen vegaanista meetwurstia.

”Oksettava maku, haju, koostumus.”

”Mössö koostumus ja maistuu vihannekselta, joka on maustettu makkaramausteella.”

”Hiton kuvottavaa ja haisee pahalta.”

Nopea vilkaisu paketin ainesosaluetteloon paljastaa nakin sisältävän mitäpä muutakaan kuin ystäväämme seitania.

Testailun jälkeen tarkoituksenamme oli tilata pizzat, mutta tämän kammottavan koettelemuksen jälkeen kaikkien raatilaisten ruokahalu oli kadonnut kuin tuhka tuuleen. Voittajana selviytyi maun puolesta ehdottomasti tacomausteella ja extrachilillä tuunattu soijarouhe, eikä pekonikaan pahaa ollut. Seitanista raati kehottaa kaikkia lukijoita pysymään mahdollisimman kaukana, oman hyvinvointinne takia… Nyhtökauraa haluamme vielä testata sen saapuessa päivittäistavarakauppojen tarjontaan loppukevään ja alkukesän aikana.

Testiryhmä: Essi Lehtonen, Maiju Malmberg, Antti Varhimo, Mika Savolainen

Teksti: Essi Lehtonen

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.