Q TESTAA: PERUSVOITEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partavaahto

 

Heti alkuun on hyvä mainita, että olen tätä testiä ennen käyttänyt partahöylää parranajoon vain muutaman kerran, ja silloinkin ilman partavaahtoa. Testissä käytettiin Hydran- ja Humektan-perusvoiteita. Alkuun Hydran tuntui levittyvän paremmin, kun taas Humektania sai käyttää hyvinkin runsaasti mukavan oloisen kerroksen saamiseksi. Kummatkin voiteet kuitenkin yhdistettynä pitkiin partahaiveniin tukkivat terät tehokkaasti, eikä parranajosta tullut oikein mitään. Kuitenkin keskusteltua asiasta ohimennen veljeni kanssa hän mainitsi käyttävänsä itse säännöllisesti pienellä määrällä vettä laimennettua Aqualan L-voidetta partavaahtona. Etuna partavaahtoon nähden hän kertoi karvojen näkyvän paljon paremmin kuin vaahtoa käytettäessä, ja että partavaahdon tarkoituksena kuitenkin on ihon kosteutus partaa ajetteassa, jolloin ihoon tulee tietynlaista “notkeutta” höylättäessä.

Testin perusteella olisin tuominnut voiteet kelvottomiksi partavaahdoiksi, mutta  huonon käyttökokemuksen syynä olikin todennäköisesti vääräntyyppiseen höylään tai höylääjän osaamattomuuteen liittyvät tekijät. Koska partahöylään turvautuva veljeni tosiaan käyttää perusvoidetta partavaahdon korvikkeena, kehtaisin väittää, että tämä käyttökohde on todellakin toimiva, ellei jopa partavaahtoa parempi vaihtoehto.

 

 

Polkupyörän keväthuolto

 

Testasin eräänä aurinkoisena päivänä näin pyöräilykauden aloituksen yhteydessä, miten tehokkaasti Aqualan L rasvaa polkupyörän ketjut. Vintiltä haetun pyörän ketjut olivat ruosteiset ja nitisevät, ja kaipasivat kunnon voitelua talven jäljiltä. Ehkä perusvoide saisi ketjut taas luistamaan?

Paksu kerros valkoista ketjujen päälle ja sitten vain pyyhkimään. Rasvaa meni hukkaan paljon ketjujen aukkojen väliin, mutta kyllä likaakin jäi kohtalaisesti rättiin. Rasvakäsittelyn jälkeen teki toisaalta mieli käydä ketjut läpi vielä tarkoituksenmukaisella öljyllä. Käytin rasvaa myös pyörän puhdistamiseen lioista, joihin ei pelkkä saippuavesi tehonnut. Öljyiset liat rasva puhdisti ainakin kohtalaisesti.

Lopputulemana perusvoiteen käytöstä pyörän puhdistamisessa voi olla hyötyä rasvaliukoisten tahrojen irrottamisessa. Sen sijaan ketjujen rasvaukseen sitä voi suositella lähinnä hätätilanteessa, jossa ketjut kaipaavat öljyämistä, mutta kaapista ei löydy muuta kuin Aqualani L -tuubi.

 

Sukkahousujen voitelu

 

Testissäni perusvoiteet pääsivät mukaan vuosijuhlahumuun: selvitin, estääkö sukkahousujen rasvaaminen pitkän puvun helmoja tarttumasta sääriin illan aikana. Itse en varsinaisesti ole koskaan stressannut helmojen takertumista muualle kuin seuralaisen (tuolin) jalan alle. Puvun minulle myynyt myyjä vakuutti kuitenkin, että käsivoide sukkahousuissa pelastaa illan kuin illan ja olisihan se nyt kamalan noloa kompastua omaan pukuunsa. Päätin siis ottaa neuvosta vaarin.

Ensimmäisessä testissä käytin Aqualan L -, Hydralan- ja Carbalan-rasvoja. Ensimmäisellä kerralla rasvan levittäminen nylonkankaalle arvelutti. Varovaisen kokeilun jälkeen totesin, etten saanut kevyellä hivelyllä rasvaa imeytymään. Tarmokkaammin hinkatessa voide kyllä imeytyi, mutta kämmenten ihoa kihelmöi sukkahousujen epätasainen pinta. Lisäksi olin tapani mukaan juhliin valmistautumisen kanssa viime tipassa, joten kiirettä sai pitää. Onneksi perusvoide kuivuu sentään nopeammin kuin kynsilakka.

Koska en alun perinkään muista iltapuvun helmojen koskaan takertuneen sääriini, oli eron tekeminen placebovaiheeseen hyvin vaikeaa. Täytyy kuitenkin todeta, että ilta sujui mainiosti enkä kompastunut kertaakaan. Mukava yllätys oli seuraavana aamuna säärien pehmeä ja hyvin kosteutettu iho. Pientä nuutuneisuutta ei valitettavasti edes perusvoide pystynyt estämään, mutta pehmoiset sääret toivat hemmotellun olon.

Eri valmisteiden imeytymisen välillä en ensimmäisessä vaiheessa havainnut varsinaista eroa, joten päätin suorittaa jatkotutkimuksia. Kaikkiaan yhdeksän eri perusvoidetta (ja yhdet sukkahousut) kattanut testi osoitti, että mitä vesipitoisempi voide, sitä helpommin sen levittäminen sukkahousuun käy. Varsinaisesti hankalaksi osoittautui ainoastaan kaikkein rasvaisimman, Hydranin levittäminen. Hiotulla tekniikalla, nopella, pyörittävällä ja kevyellä liikkeellä kaikki Humektanista Ceralan Plussaan toimi erinomaisesti.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.