Pakkoruotsi: Pokemon Gå och träna

tiedosto_0001Välkommen till fakulteten, nya etta! Gratulationer och kramar; det är nu jobbet börjar. Tur att det är så intressanta saker vi läser, och att det inte är det enda vi sysslar med under studierna. Om det gått dig förbi, så kommer åren och framförallt den kommande hösten att bjuda på mycket roligt och nästan lika många tillfällen att leva ohälsosamt dålighetsliv, som Tove Jansson skulle säga. Unisport i Mejlans är ställe nummer ett för många vid fakulteten när det gäller att uppehålla sitt välmående. Skaffa ditt kort redan nu!

Om du därtill vill röra dig utomhus, så kan spel eller lekar bidra till att komma igång. När det första steget ut ur huset är taget kommer man snabbt ihåg hur roligt det kan vara att röra sig utomhus. Jag syftar naturligtvis på Pokemon GO. Nu kritiseras ungdomar för att gå ute med sina telefoner och orsaka trafikfara. Jag tycker det däremot är utmärkt. Utevarandet, inte trafikfaran alltså. Eller det beror kanske på, en del ser eventuellt fram emot ökad tillgång på välmående donerade organ. Höhö – brutalhumor! Att skämta om hemska saker visar hur cool man är.

Skämt åsido är Pokemon GO ett ypperligt exempel på hur hälsovårdens framtid kan se ut. En relativt liten förändring som en app på telefonen kan ha stora konsekvenser för individens beteende. Tänk om barn fick poäng för effektiv tandtvättning, eller för att ta antibiotikakuren till slut. Hälsovård är så mycket förmånligare än sjukvård.

I väntan på det kan man hitta på sina egna spelregler till exempel för GO. Nedan några förslag:

 1. HIIT-insamling (high intensity interval training)
  • Planera en löprutt från Pokestop till Pokestop
  • Spring för fullt från en Pokestop till nästa, och vila medan du tömmer den
 2. Cirkelträning-jakt
  • Gå ut och spåra Pokemons
  • När du fångar en Pokemon gör du en omgång träningsrörelser
   1. t.ex. 20 squats/15 armpressar/10 burpees
 3. Armträning-äggkläckning
  • Fäst telefonen vid handleden, och skaka armen rytmiskt fram och tillbaka

Med hjälp av dessa tips borde vem som helst klara såväl triathlon som tenten i främjande av offentlig hälsa. Risker inkluderar främst karpaltunnel-syndrom, och bilar för mindre observanta.

 

Matts Ahlbäck

Cheredaktör 2016, Meditrina

P.S. Rött är gött

 

Bonus! Träna också på dålighetsliv med detta ypperliga dryckesspel.

Pokemon drinking game

Se på den tecknade serien

 1. Drick när en Pokemon säger sitt namn
 2. Drick två gånger när någon säger sin catchphrase
 3. Drick tre gånger när en Pokemon evolvar oväntat

 

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.