Pääkirjoitus: Seuraa vailla

Onhan se nyt niin, että ihminen tarvitsee toisen ihmisen olemassaoloa. Yksin on vain q_paakirjoitus_kuvaharmittavaa. Oikeastaan ympärillä olisi oltava useampikin läheinen. Muutamaa hyvää ystävää tarvitsee jokainen, ja läheisyyskin kelpaisi. Ihminen on sosiaalinen olento. Ilman läheisyyttä ihminen ei elä elämää vaan yrittää pärjätä arjessa. Istuu ratikassa ja selaa kännykällä Facebookin tilapäivityksiä ja tarkistaa whatsapp-viestit joka minuutti.
Tätä numeroa varten teimme jutun kimppa-asumisesta. Kimppa-asunnossa vaikuttaisi olevan sopivassa suhteessa seuraa ja yksityisyyttä. Myös Q-kautisen toimituksessa on paljon positiivisia kokemuksia sosiaalisesta asumisesta: päätoimittaja eli lähes koko joulukuun evakossa Coman vierashuoneessa. Hetkeäkään en vaihtaisi.
Nykyään muotia vaikuttaa olevan vuokrata iso töölöläiskämppä ja muuttaa se opiskelijakodiksi. Vaikka, oli kommuuneita ennenkin. Esimerkiksi Kandioman Anne Härkönen kertoo asuneensa nuoruudessaan tovin ”muutamankin kauppispojan” kanssa.
Haastateltavien mukaan kimppa-asuminen soveltuu parhaiten ihmiselle, joka ottaa muut huomioon. Tätä yleispätevää sääntöä voi soveltaa myös mihin tahansa muuhun asumismuotoon. Etenkin suurissa kimppakämpissä mahdollisimman pieni personal space on eduksi. Suomalaisuuteen (tai siihen, mitä meistä kerrotaan ulkomailla) kimppa-asuminen ei ihan istu. Nyt siitä on tullut entistä suositumpaa opiskelijoiden keskuudessa. Ja mitä opiskelijat edellä, sitä muut perässä. Jätkäsaareen valmistui viime vuonna yhteisölliseen asumiseen panostava Malta-talo, jonka asukkaat ovat suunnitelleet alusta asti yhdessä. Siellä myös ihan tavalliset, työssäkäyvät ihmiset nauttivat yhteisistä tiloista ja toisten läsnäolosta.
Entä se yksinäinen ratikassa istuja? Onneksi voi avata Tinderin ja selata. Näin helppoa meillä nykynuorilla on.

Seurallisesti,
Nico Vehmas
Q-kautisen päätoimittaja

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.