Mitä opettajat tekevät kesällä?

kesä 1    Jo alakoulussa oppilaita toisinaan mietityttää, mitä opettajat tekevät silloin, kun eivät opeta. Q-kautinen päätti tarttua härkää sarvista ja selvittää opettajien kesälomasuunnitelmat. Suuri osa lääkisopettajan kesästä näyttää kuluvan työn merkeissä, mutta myös esimerkiksi mökkeily kuului monen suunnitelmiin.

Q-kautinen toivottaa koko opetushenkilökunnalle oikein aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Heikki Hervonen osaa ainakin ottaa kesällä vähän rennommin. Hervosen kesäsuunnitelmiin kuuluvat golfaus, mökkeily ja reissu Lappiin Utsjoelle. Kesän tapahtumista Hervosen voi kohdata Savonlinnan oopperajuhlilla, ja loppukesästä tuttuihin kasvoihin on mahdollista törmätä aurinkoisessa Barcelonassa.

Professori Matti Airaksisen kesä on astetta työntäyteisempi. Laiskottelulle ei paljon jää aikaa alkukesän kuluessa opiskelijoiden tenttejä tarkastaessa ja heinäkuun puolestaan muuttohommissa. Elokuussa Airaksinen kertoo opintotoimiston irtisanomisten aiheuttavan erityisen paljon hommia. Tulevaisuuden toimintastrategian hiominen loppukesän kokouksissa aiheuttaa päänvaivaa, eikä Airaksinen vielä osaa sanoa, miten jatkossa toimitaan. Hänen sanojensa mukaan kesä menee todennäköisesti laatiessa uusia, entistä helpommin tarkistettavissa olevia tenttejä sekä suunnitellessa muita jatkon kannalta oleellisia muutoksia. Airaksisen ja monen muun professorin ensi kesän erityisenä haasteena onkin pohtia, miten lääketieteellisessä tiedekunnassa säilytetään jatkossa opetuksen taso ja miten opiskelijoiden oikeudet toteutuvat, kun työntekijämäärää leikkausten takia supistetaan.

Dekaani Risto Renkosen kesäsuunnitelmat sisältävät työtä ja rentoutumista. Kesäkuu kuluu kiireisenä pääsykokeiden kanssa – tänä vuonna tiedekuntaan on pyrkimässä yhteensä yli 2000 hakijaa. Tiedekuntaan hyväksytään kokelaat dekaanin kirjallisella päätöksellä, ja paperitöitä riittää. Heinäkuu on varattu lomailulle ja auringonotolle Sulkavan mökillä perheen kanssa. Vappuna käytiin jo laskemassa vene vesille ja laittamassa mökki kesäkuntoon.

Petteri Arstilallakin on perinteiset kesäsuunnitelmat. Kesä täyttyy tutkimuksen tekemisestä, mutta heinäkuussa on myös tällä immunologilla tarkoitus mennä perheen kanssa meren rannalle mökkeilemään. Myös pieni Ruotsin reissu on suunnitelmissa!

kesä 4Neurologian dosentti Mikko Kallela tekee lomansa aikana sähköistä materiaalia neurologian sisäsivuille, koska sitä ei opetusten ja potilaiden lomassa muuten ehdi. Vapaa-ajalla hän käy pelaamassa koripalloa, joka on perheen yhteinen harrastus: myös poika ja tytär pelaavat. Pallopelejä harrastetaan myös koiran kanssa; perheen collie on erinomainen futismaalivahti.

Timo Hiltunen, Riha-kurssin kliininen opettaja

“Pidän lomani todennäköisesti kahdessa osassa, koska me sisätautiopettajat hoidamme konsultaatiovuoroja keskikesälläkin. Töissä ollessani teen pääosin tutkimusta, mutta lisäksi suunnittelen opetuksia, etenkin nyt kun uusi curriculum on alkamassa. Osallistun Riha-tentin arvostelemiseen sekä tarkastan myöhässäkin tulevat kandikertomukset ja muut potilastekstit ja vien ne kandihuoneeseen.
kesä 3Alkukesästä aion käydä viikon matkalla Välimerellä. Golfia pelaan yksi-kaksi kertaa viikossa sekä lämään rangella noin saman verran. Tänä vuonna toivon pääseväni vanhasta hakkumaisesta lyönnistäni eroon, ja tavoitteena on voittaa kaukalopallojoukkueemme golfmestaruus loppukesästä. Lääkärien SM-kisaan menen vain jos hakku katoaa.
Syön paljon uusia perunoita ja mansikoita sekä grillaan nieriää, lohta ja naudan sisäfilettäkin, kun sitä saa tarjouksesta. Katson yli puolet jalkapallon EM-kisojen otteluista, loppua kohti tiivistyen. Luulen, että taas pelataan muutama viikko, minkä jälkeen Saksa voittaa ja Muller vie maalikuninkuuden.”

Helena Karppinen, yleislääketieteen kliininen opettaja:

“Kovan kevään jälkeen unelmoin unesta kesäkuun puolivälissä. Terveyskeskustyö kesän aikana vahvistaa osaamista opetustyöhönkin, mutta tutkimukseni kirjoittaminen tulee olemaan kesän aikasyöppö. Tauot kuluvat muonituksen lisäksi kaakelointiin, kittaukseen ja puusavottaan raksalla Puumalassa. Kesän ehdoton kruunu on kuitenkin mummoutuminen. Elokuun alku kutsuu isoäidin taas kampukselle järjestämään opetuksia ja Suomen yle-opettajien koulutuspäiviä.”

kesä 5Hanna Lampela, gastrokirurgian kliininen opettaja:

“Pidän loman kahdessa osassa. Ensin menemme perheen kanssa lomalle Kreikkaan. Kiertelemme eri saaria, ja lapset haluavat nähdä Akropoliin kukkulan. Sitten olen juhannuksesta taas pari viikkoa töissä; päivystän juhannuspäivän. Kesällä on vain vähän erikoislääkäreitä töissä viikonloppuisin. Loman jälkipuoliskolla lähden partioleiri Roihulle. Minulla on pitkä ja raskas partiotausta, mutta en ole nyt lähivuosina ollut aktiivisesti mukana. Nuorin lapseni on 10-vuotias eikä pääse vielä leirille ilman huoltajaa, joten nyt lähden mukaan. Täytyy ehkä ostaa jokin premium-teltta, nyt meillä on vain semmoinen kahden hengen vaellustunneli.”

Pauli Puolakkainen, gastrokirurgian professori:

“Kesälomamatka heinäkuussa suuntautuu Skotlantiin, jossa tiedossa haikkailua vuorilla ja golfia sopivassa suhteessa. Välillä käydään tervehtimässä Lontoossa kesätöissä olevaa tytärtämme Mariaa. Elokuun alussa pääsemme remontoimaan uutta kotiamme, ja muu loma-aika taitaakin kulua golfkentillä Peuramaa ja Lohja -painotteisesti.”

Johanna Louhimo, gastrokirurgian kliininen opettaja:

“Ehkä tarkoitatte lomalla aikaa, kun ei ole kandikursseja meneillään? Pääsääntöisesti olen rutiinitöissä HYKS:ssä normityöviikon 38,25h/vko + päivystykset päälle. Osallistun tieteelliseen konferenssiin sekä teen toiseen abstraktia, joten teen tiedettä. Osallistun muuhun koulutukseen ja teen siihen liittyviä kehittymistehtäviä. Touko-, kesä- ja elokuussa on vielä useita opetuskokouksia ja tulevan lukuvuoden opetuksen suunnittelua. Osallistun AMEEseen. Suunnittelen klinikan erikoislääkärikoulutusta, meeting-listoja, virtuaalipalveluita jne. Lomalla olen kolmisen viikkoa, jolloin on matkasuunnitelmia perheen kanssa. Siinäpä se kiireisesti kesä vierähtää :)”

Mikko Mäyränpää, patologian kliininen opettaja:

“Olen koko kesän hoitovapaalla kuopustamme hoitamassa. Perheen kanssa on tarkoitus ainakin mökkeillä.”

kesä 2Mikko Heinänen, ortopedian ja traumatologian kliininen opettaja:

“Varmaan aika paljon aikaa menee mökillä ja kalastellessa. Perheen kanssa tehdään pikkusen kotimaanmatkailua, vielä ei ole ihan tarkentunut mihin. Yksi ulkomaanmatkakin on suunnitteilla. Alkukesästä lasten urheiluharrastukset muokkaavat suunnitelmia, varsinaisella lomakaudella sitten ollaan pääosin perheen, kavereiden ja sukulaisten kanssa.”

Mökillä puuhastellessaan itsensä loukkaavat ihmiset ovat motoristien ohella Töölön sairaalan kesäistä vakiasiakaskuntaa. Heinänen ei kuitenkaan aio pudota tikkailta mökin rännejä putsatessaan. “Pitkävartinen Fiskarsin kouruputsaaja on olemassa, sillä pääsee jo melkein kuuteen metriin.” Moottoripyörää Heinänen ei myöskään omista.“Se haave tuli haudattua heti kun tänne (Töölöön) tulin; varmistui, että se on turhan vaarallista.”

Sorvin ääreen palaamiseen Heinäsellä on hyvä vinkki. “Pitää yrittää nauttia niistä viimeisistäkin lomapäivistä ja pysytellä pois töistä niin, että vaikka paluu on raju, niin sitten on ihan kunnolla ladannut akut. Itse en lue sähköposteja enkä tee mitään työasioita. Sitten se arki iskee kunnolla, mutta siihen saakka on päässyt nauttimaan ihan täysillä.”

Klinikkaa ja ortopedian kurssia syksyllä aloittelevalle kandille Heinänen suosittelee urheilullista ja liikunnallista lomaa. “Fyysisen kunnon ylläpitäminen tai parantaminen on aika kova juttu. Jos on fyysisesti hyvässä kunnossa, niin henkisestikin jaksaa paremmin.” Lisäksi kesätöiden ja opiskelun alun välillä kannattaisi pitää tauko, jolloin saa nollata pään.

Kuvat // Lauri Teivonen

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.