Meilahden joulu


Jouluaatto hiljentää kaupungin, ja myös sairaalassa meno rauhoittuu, kun kaikki kynnelle kykenevät potilaat kotiutetaan joulun viettoon. Joka joulu löytyy kuitenkin myös niitä, joiden on välttämätöntä viettää aatto sairaalassa. Q-kautinen kävi eri osastoilla kyselemässä, mitä kuuluu jouluun Meilahdessa.

lakkiM11
Lääkärit ja hoitajat tuovat hyvää syötävää taukohuoneeseen. Osalla on jouluhattu, osalla ei. Pyritään kovasti siihen, että potilailla olisi jouluolo; pidetään joulua esillä puheissa ja toivotuksissa. Ehkä otetaan vähän rennommin, ei esimerkiksi pakoteta ketään väkisin suihkuun.

M10
Vuodet ovat muuttaneet asioita. Aiemmin saatettiin juoda joulukahvit päiväsalissa potilaiden kanssa. Nykyään aatoksi jäävät potilaat ovat niin huonokuntoisia, etteivät oikein tahdo jaksaa. Osastoa koristellaan, nykyään ehkä vähemmän kuin ennen.

Joillain henkilökunnasta on tonttulakki ja koristeita kuten kelloja rinnassa. Ennen jumpparit olivat tonttuina osastolla, mutta nyt he ovat liian vanhoja. Lääkärit kiertävät aattona isommalla porukalla; heillä voi olla oikein puvut päällä varta vasten.

Osa perinteistä on ajan saatossa kadonnut. Nykyään on myös yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät niin välitä joulusta.

M8-9
Ennen joulua syödään Sydänlinjan johtajan tarjoama joulupuuro. 8. kerroksen taukotilaan tulee yhteinen joulutila. Joulunalusviikolla tehdään joulukierto.

M5ukko
Lääkärit kiertävät perinteisen ison joulukierron kaikilla Vatsakeskuksen osastoilla. Mukana on seniorilääkäreitä ja myös lääkäreiden lapsia, ja kierrolla lauletaan joululauluja. Jouluviikolla syödään puuroa. Osastolla on myös joulukuusi. Aattona osastolla on vierailijoita koko päivän, niin pitkään kuin bussit kulkevat. Muuten aattoilta on melko rauhallinen, koska kaikki kynnelle kykenevät on kotiutettu tai kotilomalla viettämässä joulua.

Kolmiosairaala osasto 5, elinsiirtokirurgia
Aika perinteisesti vietetään joulua muuten, mutta 90-luvulta asti osastolla on ollut henkilökunnan oma perinne, Tonttu Torvinen, joka kaivetaan liinavaatevarastosta maksalaatikonsiirtoon. Tonttu on glögitipassa pääasiassa delikkaoireiden takia. Hänet kierretään kuten muutkin potilaat, mutta potilastietojärjestelmästä häntä ei löydy. Hän on sellainen vähän irstas vanha maksalaatikonsiirtopotilas.

Syöpätautien klinikka

Syöpätautien klinikalla vietetään joulua perinteiseen tapaan. Osastoille ripustetaan koristeita, ja joulukuusiakin kannetaan paikalle. Joulukuun puolessa välissä vietetään Lucian päivää, jolloin kulkue kiertää eri osastoilla. Yksi henkilökunnasta valitaan Lucia-neidoksi. Joulu huipentuu vuotuiseen joulujuhlaan, joka järjestetään klinikan aulassa henkilökunnalle ja potilaille. Paikalla on pappi puhumassa, ja myös klinikan ylilääkäri pitää puheen. Joka vuonna juhlassa on ollut myös bändi soittamassa.

Naistenklinikka osasto 42
Naistenklinikalla on oma joulujuhla, jossa ylilääkäri puhuu, on musiikkiesityksiä ja pientä syötävää. Joskus ollut jopa joulupukki. Ennen joulua henkilökunta saa jouluaterian, ja jos on aattona töissä, saa ruokalipukkeen. Viipurin laulajat käyvät laulamassa joululauluja. Joskus kandit tai sairaalalääkärit ovat myös käyneet joulukierrolla.

K10, lasten syövätpaketit
Joulukuun puolivälissä osastolla kiertää Lastenklinikan Lucia-kulkue. Aattona Lastenklinikan joulupukki kiertää osastolla. Lisäksi tukiyhdistys käy jouluviikolla tuomassa lahjoja. Etukäteen on annettu tieto, minkä ikäisiä potilaita osastolla on, ja sen perusteella osataan tuoda oikeanlaisia lahjoja.
Stockmann tuo osastolle muovikuuset ja koristelee ne. Osastolla on myös jouluvaloja, jotka lastentarhanopettajat käyvät ripustamassa. Joulukalenterina toimivat ikkunatarrat, joita yököt liimaavat aina vuorokauden vaihtuessa.
Vanhemmat tuovat paljon suklaata, josta riittää myös henkilökunnalle. Vanhemmille tarjotaan osastolla jouluateria. Lastenklinikan puolelta järjestetään tällä hetkellä Kolmiosairaalassa sijaitsevan osaston lapsille ohjelmaa kuten askarteluja.

Aattona julkaistaan Helsingin Sanomissa Hesarin tarjoama ilmoitus, jolla kiitetään saaduista lahjoituksista.

mjh_5574

Yhteinen joulujuhla kokoaa sairaalan väen

Meilahden sairaaloiden yhteinen joulujuhla on ollut perinteenä jo kymmeniä vuosia. Juhlassa esiintyy Helsingin Tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores ja sairaalapastorit lukevat evankeliumia suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi kuullaan piispa Irja Askolan ja toimialajohtaja Jukka Louhijan tervehdykset. Tarjolla on glögiä ja pipareita ja juhlatilana toimiva Kolmiosairaalan aula on koristettu joulukuntoon.

Tänä vuonna 22.12. vietettävää juhlaa on järjestämässä sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikkö. Vastuu juhlan järjestämisestä kiertää vuosittain eri yksiköillä. Juhla on tarkoitettu kaikille potilaille, omaisille ja henkilökunnalle sekä myös Meilahden asukkaille, ja se on ollut hyvin suosittu; vieraita on yleensä noin 200. Vakivieraat kuten vanhat työntekijät käyvät juhlassa vuodesta toiseen. Paikalle kutsutaan myös arkkiatri ja dekaani.

Aiemmin juhlaa vietettiin jouluaattona, mutta kolme vuotta sitten se siirrettiin arkipäivälle. Potilaita pyritään nykyään kotiuttamaan aiempaa enemmän, ja siksi sairaalassa aattoa viettävät vain huonokuntoisimmat potilaat, jotka eivät ehkä jaksaisi yhteiseen juhlaan lähteä.

Lastenklinikan leikkiosasto luo joulun tunnelmaa

Lastenklinikalla järjestettävä ohjelma vaihtelee vuosittain. Leikkiosastolla tehdään lasten kanssa joulukortteja ja askarrellaan, leivotaan pipareita ja vanhemmat lapset voivat tehdä pieniä joululahjoja. Osastolla pitkään olevat lapset saavat koristella omaa huonettaan, ripustaa valoja ja askarrella ikkunaan tonttuja. Kirjoitetaan Joulupukille kirje. Kaiken kaikkiaan tehdään samanlaisia jouluvalmisteluja, kuin kotonakin tehtäisiin. Henkilökunnalla on tonttulakkeja ja muita jouluasuja.

Usein Lastenklinikalla käy erilaisia kuoroja; tänä vuonna esimerkiksi on tulossa Sibelius-kuoro esiintymään. Klassisen musiikin esityksiä on usein. Lastenklinikalla on myös yhteinen joulutapahtuma. Lastenklinikoiden Kummit järjestää omaa ohjelmaa, ja joku kummiartisti voi käydä esiintymässä. Monena vuonna on ollut myös jokin lastenteatteriesitys, joka tulee lahjoituksena.

Aattona Lastenklinikalla kiertää joulupukki, joka jakaa jokaiselle lapselle lahjan myös sairaalan puolesta, vaikka toki perheet tuovat itse lahjoja, jos tietävät lapsen olevan osastolla joulun. Joulupukkina ja tonttuna ovat perinteisesti olleet tietyt Lastenklinikan lääkäri ja hoitaja, mutta tänä vuonna rooleihin täytyy etsiä uudet ihmiset. Sairaalan jakamat lahjat saadaan lahjoituksina yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä, jotka haluavat antaa pienille potilaille lahjoja.


Suuret kiitokset kysymyksiin vastanneille osastojen hoitajille ja leikkiosaston lastentarhanopettajille sekä Elina Karille, Anna-Maija Rosnellille ja sisätautien linjajohtaja Juhani Kahrille.

Teksti // Minna Lehtisalo, Heidi Hyvärinen

Kuvat // Mikko Hinkkanen

Piirrokset // Lauri Teivonen

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.