Lääkisyrittäjät haastattelussa: Saara Atula

Saara Atula on 6. vuosikurssilla oleva kokkaukseen ja valokuvaukseen intohimoisesti suhtautuva lääkisyrittäjä. Hän pitää ruoka-aiheista blogia nimeltään Viimeistä murua myöten, joka oli tänä vuonna yksi kolmesta ehdokkaasta Tulokas-kategoriassa Suomen Blog Awards -gaalassa. Lisäksi Saara julkaisee pian keittokirjan yhdessä Liemessä-blogin kirjoittajan Jenni Häyrisen kanssa.

Kertoisitko vähän yrityksestäsi ja siitä, miten se sai alkunsa?

Olin jo pitkään harrastanut ruuanlaittoa ja tehnyt ruokia kavereille, tarjoiluja kaikenlaisiin juhliin sekä erilaisissa vapaaehtoishommissakin kokkaillut. Pikkuhiljaa alkoi syntyä blogi, enkä ajatellut siitä silloin sen enempää. Vähitellen aloin kuitenkin saada sen kautta erilaisia töitä. Aluksi käytin Ukko.fi -palvelua laskutukseen, mutta lo

pulta juteltuani vähän muiden valokuvaus- ja kokkausjuttuja tekevien yrittäjien kanssa tuli selväksi, että taustalle kannattaisi perustaa oma yritys. Yritysmuodoksi valikoitui lopulta osakeyhtiö, ja sen kautta olen pystynyt tekemään intohimostani myös tuottavaa.

 

 

Miten vakavalla otteella olet mukana yrityksessäsi?

Osakeyhtiön pitäminen tuo vastuitaan eikä ole mitenkään kovin edullista. Olen kuitenkin haaveillut, että saisin tehdä kaikkea tätä, eli valokuvaukseen ja reseptien suunnitteluun liittyvää, aina enenevissä määrin ammatikseni. Käytännössä unelmani olisi tehdä päätoimisesti valokuvausta ja ruoka-alan töitä, mutta todennäköisesti tulen yhdistämään lääkärin työt tähän oheen.

Onko sinulla joitain muita tavoitteita?

Ensi keväänä olisi tarkoitus julkaista keittokirja Jennin kanssa, jonka yrityksessä olen ollut ikään kuin töissä. Jennin kanssa meillä on myös muitakin yhteistyöideoita, kuten valokuvaus- ja ruuanlaittokurssien pitämistä. Tahtoisin laajentaa toimintaani vielä sisällöllisesti, mutta en itse usko palkkaavani yritykseen lisää ihmisiä.

Miten paljon aikaa sinulla menee yrityksen pyörittämiseen opintojen ohella?

Vaikea sanoa. Koska blogi on myös harrastukseni, on hankalaa erotella yritykseen menevä aika ja harrastaminen. Jollakin tavalla kaikki, mitä laitan blogiin, kiinnittää huomiota ja on sitä kautta hyväksi myös yrityksen toiminnalle. Kaikkien yrittäjien onkin tehtävä välillä myös työtä, joka ei suoranaisesti tuota mitään, mutta tuo kuitenkin näkyvyyttä ja saa asiakkaat kiinnostumaan. Tällä hetkellä, kun on niin paljon koulua, olen käyttänyt ihan minimimäärän aikaa tähän. Eli siis noin 8 tuntia viikossa. Viime keväänä taas keskityin pääsää

 

ntöisesti vain yritykseen, koska se vaati alkuvaiheessa paljon työtä. Silloin saatoin käyttää jopa enemmän kuin 60 tuntia viikossa. Nyt minulla on kuitenkin lopputenttejä tulossa, niin on täytynyt keskittyä opiskeluun. Osaltaan johtuu myös siitä, että jouduin viime keväänä skippaamaan niin paljon koulua.

 

Ajattelitko työskennellä lääkärinä valmistuttuasi?

Ensi kesäksi olen sopinut täysipäiväisiä töitä, koska loma-aikoina blogin kautta saatavien töiden kanssa on yleensä hiljaisempaa. Ensi syksynä olen kuitenkin tekemässä vain kolmipäiväistä viikkoa, koska lääkärin ammatissa lyhyetkin työviikot ovat mahdollisia. Voisin kuitenkin tilanteen mukaan tehdä vieläkin vähemmän töitä lääkärinä ja enemmän blogia, jos yritykseni taloudellinen tilanne sen vain sallii. Toisaalta pelkkä yrittäjän työ on todella stressaavaa, ja lääkärin työt siinä sivussa olisivathyvä turva ja keventäisivät yrittäjyydestä tulevaa henkistä taakkaa.

 

Mitkä ovat olleet suurimmat kohtaamasi haasteet?

On haastavaa saada jatkuvasti uusia asiakkaita, tosin minulla on mennyt ihan hyvin, koska asiakkaat ovat yleensä olleet aloitteellisia. Myyntityö on kuitenkin vähän vaikeaa, eli sellainen itsensä promoaminen ei tule ihan niin luontevasti minulta. Yleisesti ottaen asiakkaiden kanssa menee kuitenkin ajatukset ja toiveet aika hyvin yhteen. Laskujen perintä on myös osoittautunut välillä yllättävän vaikeaksi, kun asiakkaat eivät aina maksa niitä ajallaan. Koulunkäynnin yhteensovittaminen yrittämisen kanssa on myös välillä vähän vaikeaa; intohimoni on yrityksessä, mutta koulun takia ei vain aina pysty olemaan siinä täysillä mukana. Lopputuloksena joutuu välillä tekemään yrityshommia vähän vasemmalla kädellä tai puoliteholla.

 

Vinkkejä tulevaisuuden lääkisyrittäjille

Ei ainakaan pidä liikaa aikailla, koska voi tulla kilpailijoita tai joku muu saattaa keksiä saman idean. Ei kannata myöskään ajatella, että nyt ei ole hyvä aika perustaa yritystä, koska ikinä ei tule olemaan ”hyvä” aika. Täytyy myös olla todella selkeä ajatus ja toimintasuunnitelma yritykselle. Heppoisella idealla perustetut yritykset kaatuvat yleensä helposti. Täytyy olla selkeä visio, intohimoa ja omistautumista asialle, jotta voi antaa kaikkensa yritykselle. Yksi hyvä vinkki on myös verkostoituminen, jolla on suuri merkitys kaupallistamisessa ja tulonhankinnassa. Lääkiksessä asiaa ei ehkä niin paljon ajattele, mutta viimeistään perustamisvaiheessa kannattaa käydä yritystapahtumissa ja liittyä esimerkiksi Facebookissa oleviin yrittäjäryhmiin. Jos sattuu tuntemaan jonkun yrittäjän, kannattaa häneltä kysyä apua kaikissa käytännön jutuissa.

 

Teksti: Petra Nygren ja Alvar Martti

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.