Kulttuuripalsta: Kylpemisen ilot

Kulttuuritoimittaja kävi kolmessa helsinkiläisessä saunassa kokemassa kylpemisen ilot.

I. Yrjönkadun uimahalli
Yrjönkatu 21 B
Naisten vuoro: ma, ke, pe, su
Miesten vuoro: ti, to, la
Hinta 2,5 / 7 euroa (opiskelijat)

Yrjönkadun uimahalli vihittiin käyttöön vuonna 1928 juhlallisissa tunnelmissa. ”On vaikea sanoa

asdf1

Kuva:cafeyrjo.net

mikä meihinvoimakkaimmin vaikutti, hallin valtava suuruus vaiko sen kauneus,” kirjoitti Tietotoimiston toimittajaavajaisista. Yrjönkatu oli pitkään Helsingin ainoa uimahalli ja sodan aikana sen merkitys korostui, kunlämmintä vettä sai rajoitetusti. Halli entisöitiin vuosina 1997-1999: klassistinen 1920-luvun tyyli on säilytettyvaatekoukkuja myöten. Aiemmin Yrjönkadulla uitiin aina alasti mutta nykyään saa halutessaan käyttää uima-asua.
Nykyaikaisiin uimahalleihin verrattuna Yrjönkatu on pikemminkin kylpylä, rauhallinen peseytymiskeidas keskellä kaupunkia. Opiskelija saa kahdella ja puolella eurolla avaimen pukulokeroon ja pääsee sukeltamaansaunasta vedenväristen kaakelien valaisemaan saliin. Saunojen lämpö on tasaisen tukeva – yläkerran saunalämpenee puulla ja aukeaa siksi vasta iltapäivällä. Ylellisintä on ostaa paikka toisen kerroksen lepohyttiin,jossa riisuudutaan verhojen suojassa ja vaihdetaan vaatteet puhtaankarheaan kylpytakkiin. Tarjoilija kiertääpöytiä, joissa kylpijät nauttivat Café Yrjön antimia.

 

 


 

asdf2

Kuva: Tuuli Lehti

II. Arlan sauna
Kaarlenkatu 15
Avoinna ke-su 14-20
Saunominen 10 euroa (opiskelijat)

Kallion saunat olivat vielä sodanjälkeisessä Helsingissä tärkeä peseytymis- ja kohtaamispaikka. Pesijättäretansaitsivat elantonsa hankaamalla kylpijöiden tukat puhtaiksi. Nykyään Arlan ja Kotiharjun saunaankokoontuu Kallion karjujen lisäksi saunomista arvostavia nuoria ja jonkin verran myös turisteja.
Puulämmitteinen kiuas on massiivinen ja pesutilat askeettiset. Tunnelma syntyy löylyn kihahduksista,saunojien puheensorinasta ja pukeutumistilojen 60-lukulaisesta koristelusta. Pihalle pääsee lämmittelemään,ja hintaan kuuluu kuppi teetä tai kahvia. Naisten sauna on ensimmäisessä ja miesten toisessa kerroksessa.

 


III. Kulttuurisauna
Hakaniemenranta 17
Avoinna ke-su 16-20
Saunominen 12 euroa (opiskelijat)
Valkea betonirakennus Merihaan eteläkulmassa on uusin tulokas Helsingin saunaskenessä. Neonkirjaimethohtavat kauas Hakaniemenrantaan ja ohjaavat kävijän Kulttuurisaunalle. Saunan suunnittelijat, nuoretarkkitehdit Nene Tsuboi ja Tuomas Toivonen olivat päävastuussa saunan rakentamisesta ja pyörittävät nytsen toimintaa. Tunnelma on kodinomainen, kun nuoret omistajat ojentavat tiskiltä laudeliinan ja taustallasoi italialainen ooppera.
Naiset ja miehet saunovat erikseen mutta vilvoittelevat yhteisessä takkatilassa. Vettä tai pilsneriäsiemaillaan talon emalimukeista. Pienellä sisäpihalla kasvaa nuori koivu, ja nuotiossa paistetaan säänsalliessa makkaraa. Kulttuurisaunan eksoottisin elementti on meri, joka tummana avautuu löylyhuoneidenikkunasta ja johon pääsee pulahtamaan sisäpihan uimaportailta kesät talvet.


Kulttuuritoimittaja suosittelee:
Hakasalmen huvilan ilmaisnäyttelyRasvalettiesittelee valokuvia 1950-luvun Helsingistä, ajalta, jonaelintason nousu oli vasta aluillaan ja yleiset saunat olivat vielä tärkeitä peseytymispaikkoja.

 

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.