KOULUKUVASSA: LIISA PELTONEN

Opiskelutaustasi?

Olen biologi koulutukseltani. Olen opiskellut pääaineena fysiologiaa, biokemiaa ja perinnöllisyystieteitä. Opiskelun jälkeen pidin hetken aikaa professuuria eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa, ja se ratkaisi tavallaan sen, että suuntauduin lääketieteelliseen fysiologiaan.

 

Minkä neuvon antaisit opiskeluita aloittelevalle itsellesi?
Ole oma itsesi, ei auta ryhtyä vääntämään itsestään muuta kuin on. Opiskelu ja elämä sitten opettaa, karsii ja jalostaa.

 

Parhaat bileet opiskeluaikana?

80-luvun lopussa oli muotina pogo (toim.huom. tanssityyli), silloin oli Eppu Normaalia ja muuta tällaista. Paljon hyppimistä ja pomppimista. Meillä oli hyviä, tanssillisia bileitä opiskeluaikoina.

 

Lempituoksusi?

Lapsena se oli kellari. Nyt se on ehkä kodin tuoksu.

 

Mikä on lempiluentosi pitää?

Kaikki ovat oikeastaan aika kivoja, mikään ei tunnu pakkopullalta. Tietysti sydän- ja verenkiertoelimistöstä tykkään, koska se on kaikista haastavin. Olen kuitenkin innostuja ja kiinnostuja luonteeltani, innostun aina meneillään olevasta kurssista. Siksi olen fysiologikin, se lopulta voitti kaikki muut oppiaineet.

 

Mikä fysiologinen kummallisuus on vaikein hahmottaa?

Kummallisuuksia tulee mieleen lähinnä eläinpuolelta, esimerkiksi linnun silmästä. Siellä on tällaisia verisuonikeräsiä, jotka työntyvät lasiaiseen. Ajatellaan, että lintu näkee tosi tarkasti, mutta sitten sillä onkin lasiaisessa valtava vyyhti kapillaareja, mikä niidenkin merkitys sitten on.

 

Parhaat ravintolat Helsingissä?

Fafa’s. Sormiruokaa, katuruokaa, sotkuista.


Mitä olet keräillyt?

En ole oikeastaan keräillyt mitään, päinvastoin. Kannatan kierrätystä.

 

Unohtumattomin matkakokemuksesi?

Se oli varmaan, kun olin tekemässä väitöskirjaa Israelissa. Silloin siellä oli palestiinalaisten kansannousuja, paljon unohtumattomia tapahtumia. Väitöskirjan aiheena  oli lintujen sopeutuminen äärimmäisiin olosuhteisiin. Se oli aikoinaan pioneerityötä.

 

Mikä saa sydämesi lyömään nopeammin?

Joku tosi hyvä musiikki tai taulu. Ne saa innostumaan. Olen sellainen innostuja, sydän lyö nopeasti monestakin asiasta.

 

Lempitaitelija?

Se vaihtuu aina. Yleensä joku nuori taiteilija, jolla on humoristinen näkemys. Käyn TaiK:n myyjäisissä ja ostan sieltä aina jonkun taulun. Lempitaulussani kotona on kolme kanaa. Ensimmäinen on musta ja sillä on punaiset korot. Seuraava on liihottelija pää pilvissä, ja viimeinen on maatiaiskana jolla on villasukat, ja se seisoo tukevassa asennossa. Naisen kolme olemusta.

 

Mikä kirja on vaikuttanut sinuun eniten?

Monikin. Olin nuorena teatteriharrastaja, ja luin paljon näytelmiä ja runoja. Pidin nasevista suomalaisista runoteoksista, Jarkko Laineesta esimerkiksi. Hän oli vähän hippi ja kapinallinen, ne runot puhuttelivat silloin nuorena.

 

Minkä biisin tahtiin on paras tanssia?

Valsseista olen aina tykännyt, niitä vain harvemmin saa tanssia. Biologeilla oli aina humppa, se on hyvin liikunnallinen, ja sitä tanssiessa sitten pursuu hiki. Muutkin seuratanssit, joissa ei ole freestyleä vaan pidetään kiinni. Suomalaiset tanssit on kivoja.


Paras ruoka raviolissa?

Salaattibuffet.

 

Lapsuuden haaveammatti?

Sairaanhoitaja. Se hälveni lukioaikana, jolloin meillä oli loistava biologian opettaja. Loppujen lopuksi ei ollut muuta kuin biologia. Se on ehdottomasti oikea ala minulle. Se, että olen täällä lääkiksessä, on loistava jatkumo sille. Sopii minulle tosi hyvin, että on voinut erikoistua.

 

Mitä mieltä olet paperittomasta tiedekunnasta?

Vähemmän paperinen tiedekunta voi toteutua ihan varmasti, mutta ei paperista kokonaan päästä eroon. Kirjat esimerkiksi ovat ihania, niistä voi selata ja yhdistellä asioita ja nähdä ne kolmiulotteisina. Digitaalisessa maailmassa se ei tapahdu samalla lailla, aivojen pitäisi tehdä enemmän töitä.

 

Valinnan paikka

Valtimo vai laskimo? Valtimo

Anatomia vai histologia? Histologia

Aamu vai ilta? Aamu

Liha- vai kasvisruoka? Kasvis

Suklaa- vai mansikkajäätelö? Suklaa

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.