Kerhoesittely: Galoppius – Tasapainoa metsästämässä

Ratsastuskerho Galoppius järjesti 4.11. Euphorialla ensimmäisen luentoiltansa. Illan luennoitsijana toimi Patricia Hirn, kokenut fysioterapeutti, joka on toiminut neurologiaan erikoistuneena fysioterapeuttina sekä eläinfysioterapeuttina ratsastuksen ja agilityn parissa. Patricia osallistui sekä ihmisten että hevosten fysioterapeuttina Lontoon paralympialaisiin vuonna 2012, ja toimii lisäksi vammaisratsastuksen luokittajana.

Luennon ensimmäinen osio käsitteli tasapainoisen ja rentoutuneen istunnan löytämistä; sitä, miten jo pienillä muutoksilla rangan ja raajojen nivelten asennoissa voi saada paljon aikaan. Jo pelkillä silmien liikkeillä voidaan aktivoida niskarusetin lihaksia, joten katseen käyttöön ratsastaessa tulee kiinnittää huomiota, ettemme huomaamattamme aiheuta ylimääräistä jännitystä niskaan ja sitä kautta koko selkään. Rangan kaikkien osien, atlanto-okkipitaalinivelestä SI-niveleen, tulee pysyä rentona ja liikkeen joustavana, jotta hevosta myötäävä ja ohjaava istunta onnistuu. Tätä kokeilimme harjoittelemalla käsin avustettua passiivista nyökkäysliikettä (keskittyneesti, kuten kuvasta näkyy), joka tapahtuu pelkässä atlanto-okkipitaalinivelessä. Hetken nyökkäilyn jälkeen huomasimme liikkeen aiheuttaman rentouden leviävän kaularangasta alaselkään saakka, selän turhan lihasjännityksen katoavan ja rangan normaalien mutkien löytyvän. Tätä harjoitetta Patricia suositteli tehtävän aina ratsastaessa, alkulämmittelyn aikana ja miksei vaikka luennolla tai tenttikirjankin ääressä selän rentouttamiseksi ja ryhdin parantamiseksi.

Luovan kahvitauon jälkeen siirryttiin vammaisratsastuksen pariin. Patricia kertoi vammaisratsastuksen eri luokista ja siitä, miten ratsastajat luokitellaan niihin toimintakyvyn mukaan. Lisäksi hän kertoi, miten on itse päätynyt luokittajaksi ja minkälaista työ on. Vammaisratsastuksen luokittajista on Suomessa kova pula, joten hän kannusti kaikkia kiinnostuneita tutustumaan lajiin.

Kaiken kaikkiaan ilta oli onnistunut ja uusia ratsastusaiheisia luentoja suunnitellaan jo innokkaasti!

Linkki: Galoppiuksen Facebook-sivut

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.