Kandikustantajat

Kandidaattikustannuksen 35-vuotisen taipaleen kunniaksi on syytä kysellä keski-ikäisen yrityksen kuulumisia. Q:n toimittaja avasi oven kustannuksen tiloihin (tai no, huikkasi lasin läpi, että voisiko joku pliis tulla avaamaan).

kkoy3

Kandioman ovesta sisään kulkeva astuu ensimmäiseksi huoneen poikki vievälle käytävälle. Tämän käytävän varrella voikin heti oven avattuaan nähdä KKOy:n keskeiset teemat: elämäntyönsä KKOy:lle tehneen sihteeri Anne Härkösen, vuosikausien tuotannosta muistuttavat notkuvat kirjahyllyt, sekä käytävän perällä kokoushuoneen täynnä ihmisiä. Keskeistä on, että he ovat opiskelijoita. Se oli keskeistä myös vuonna 1980.

Tuolloin Kandidaattikustannus Oy perustettiin tukemaan LKS:n toimintaa ja auttamaan kirjojen suurinta kohderyhmää, opiskelijoita, tuomaan tarpeensa esiin. Työtä tehdään ”opiskelijoina opiskelijoille” ja tämä on ollut kattava aate jo 35 vuoden ajan.

”Firmassa on täysi tohina päällä.  Uusia työntekijöitä on palkattu ja toimintakenttää sekä porukkaa halutaan kasvattaa. Koko ajan tähtäimessä on, että kustannus olisi hyvä jäsenpalvelu LKS:lle ja opiskelijat hyötyisivät kustannuksesta”, listaa KKOy:n toimitusjohtaja Taavi Kaartinen.

Kirjat. Tuhannet myydyt kirjat opiskelijoille, lääkäreille ja erikoislääkäreille. Perusteoksia, erikoisalojen teoksia ja ennen kaikkea tuore ylpeydenaihe, Therapia Fennica, joka on saatu valmiiksi neljän vuoden yhtäjaksoisen työn jälkeen. Therapia Fennica kuuluu perinteikkäimpien suomalaisten lääketieteellisen alan oppikirjojen joukkoon, ja sen kirjoittamiseen osallistui noin 300 oman alansa huippuasiantuntijaa. Tämä on kymmenkertainen määrä tavanomaiseen oppikirjaan verrattuna.

”Yleensä kirjan toimittamiseen kuluu kahdesta kolmeen vuotta. Therapia Fennica oli suuri projekti ja sen valmiiksi saaminen on suuri voitto Kandidaattikustannukselle.”, kertoo kustannuspäällikkö Saara Poutanen.

Kandidaattikustannus Oy:tä pyörittää noin 15 hengen tiimi; kustannustoimittajia, graafikko,  markkinointivastaava,henkilöstövälityspäällikkö, toimitusjohtaja ja niin edelleen.  Käytännön työstä kirjojen toimittamisessa vastaavat juuri kustannustoimittajat.

”Kustannustoimittajan työpäivä on sähköpostin täyteinen. Työtä tehdään melko pitkälti etänä. Työ on tuhansien sähköpostien lähettämistä pitkin päivää. Illalla yleensä koulun jälkeen kokoonnutaan kustannustoimitusporukalla tekemään käytännön työtä eli editoimaan tekstejä ja juttelemaan linjanvedoista.”, kustannuspäällikkö Poutanen kertoo. Vietettyään viime kesän toimittaen Therapia Fennicaa, hän on hyvä esimerkki siitä, että kesäkandina voi olla töissä myös toisen kaltaisissa oman alan tehtävissä.

Kirjojen toimittamistyö on paljolti projektiluonteista. Välillä voi ottaa vähän rennommin. Käydä vaikka Annen kanssa juttelemassa lentämisestä pienkoneilla ympäri maailmaa. Tai siitä, kuinka Annen työpanoksesta olivat kiinnostuneet Kandidaattikustannusta suuremmat yritykset, mutta LKS:n kunniajäsen pysyi uskollisena KKOy:lle. Mutta se on jo toinen juttu.

”Aivan loistava tiimi, Poutanen vastaa kysyttäessä ryhmähengestä. ” Ei varmaan muuten tulisi tehtyä näin paljon hommaa, jos ei viihtyisi täällä. Sen verran aikaa vievää ja haastavaa hommaa tämä on. Henkilökemialla on todella suuri merkitys. Meistä voi saada hieman sisäänpäin kääntyneen kuvan. Näytetään ulkopuolisille olevan vaan kaveriporukka, joka hengaa keskenään”, hän jatkaa.

35 vuotta on kulunut ja kirjat ovat joutuneet antamaan tilaa mobiilialustoille. Eikö paperijulkaisuihin ja valmennuskurssitoimintaan keskittynyt KKOy ole huolestunut kehityksen suunnasta?

”Emme oikeastaan, koska haluamme olla siinä mukana. Tarkoituksenamme on, että kaikki kirjat siirretään sähköiselle alustalle Therapia Fennicasta alkaen. Kandidaattikustannuksen täytyy olla siinä muutoksessa heti mukana”, linjaa toimitusjohtaja Kaartinen.

kkoy1

Erityismaininnan Kandidaattikustannuksesta puhuttaessa ansaitsee toki myös Toimiston Valtias. Elämäntyönsä kustannukselle tehnyt, LKS:n kunniajäseneksi valittu sihteeri Anne Härkönen istuu työpisteellään keskellä kustannushuonetta. Annen sydämellinen tapa myydä kirjoja ja pyörittää toimistoa on tullut varmasti kaikille hänen kanssaan asioineille tutuksi. Seinällä riippuu taulu kruunupäisestä  Annesta, jota ympäröivät kandidaattikustannuksen työntekijät. Kandidaattikustannus jättää satunnaisellekin kirjan ostajalle kuvan itsestään perheenä, joka uurastaa väsymättä yhteisen päämäärän eteen.

Teksti // Tuomas Lumikari     Kuvat // Saara Poutanen

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.