Jouluoluet – Pienen Raadin tuomiot valikoiduista oluista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johdanto:

Talvi on alkanut ja ensimmäiset hennot lumoset laskeutuvat iloksemme valkaisten tienpenkat ylevöittäen arkisen puurtomme. Kesän pölyt on aikaa sitten huuhdottu IPAin ja APAin voimin muistojen kultaiseen kirjastoon, vaalittujen ei-kotilainaan teosten joukkoon. Syksyn uurastuksessa piristystä on haettu Bittereistä, perspektiiviä Belgian Trappisteista ja sitkeää pontta rapsakoista Tsekkein Pilsnereistä. Nyt on aika siirtyä…

Mamman/Papan uunipuuroihin, lampaanviuluihin ja joululaatikoihin, itsemyllättyihin tujuihin piparitaikinoihin, pähkinöihin, suklaisiin, viikunoihin ja takkatuleen. Hiihtoretkiin (haaveisiin niistä ja FIS maailmankappiin) ja villahousuihin! On aika nauttia jouluoluista!

***

Jouluolut ei omaa yksiselitteistä määritelmää. Laajimmillaan niitä ovat oluet, jotka ”sopivat” jouluun, klassisemmin ehkäpä tunnuspiirteinä on runsaampi maltaisuus, täyteläisyys, lämmin tunnelma ja toisinaan myös jouluumme yhdistyvä makumaailma suklaineen, kaardemummineen, neilikoineen ja kaltaisineen. Tässä sipaisussa nautimme neljää suurta suomalaista ja neljää pohjatietojen perusteella jännittävämpää jouluolutta. Valinta perustuu kirjallisuuskatsaukseen, mutuun ja mielivaltaan. Valikoima on nimittäin laaja ja laajenee yhä.

Materiaali, metodit, miljöö

ennen_maistelua

Ennen maistelua

Oluet maisteltiin torstai-iltana neljän tarkoin valitun raatilaisen kanssa. Kolmiportaisessa valintaprosessissa ensin piti läpäistä viisituntinen joka toukokuu järjestettävä koe, toisekseen nauttia oluesta ja kolmannekseen vastata yleiseen maistelukutsuun spontaanin lyhyellä varoitusajalla. Kaartimme koostui molempien sukupuolten edustajista, akateemiselta uraltaan vanhemmista ja nuoremmista ja olutharrastuneisuudeltaan noviiseista ja vanhoista ketuista. Huh!

Oluina maisteltiin neljää suomalaista perinteisempää joulu-tuotetta: Sinebrychoff jouluolut, Olvi jouluolut, Hartwall Lapinkulta Luomu jouluolut ja eri olutluokkaan kuuluva Stallhagen Julbock. Sen lisäksi Insanely Bad Elf (Ridgeway), Nøgne Ø God Jul, Mufloni talviporter ja Fullers Winter Ale. Sokkoutimme ”perusjouluoluet” verser-sans-lumiere –menetelmällä ja varmensimme naiviuden valitsemalla sokkouttajaksi hajamielisimmän raatilaisen. Tarjoilulämpötila n 8C, lämmiten huoneen mukaisesti. Oluet arvioitiin muunnetulla asteikolla maun, ulkonäön ja hajun suhteen 5p/kategoria. Ennakkosuosikit maisteltiin vapaasti keskustellen. Makuisana matriksina nautimme lakritsia, tummaa suklaata, rikottavia pähkinöitä, parmesaania ja sienipiiraan. Ilmassa ja valomaailmassa kynttilän katku ja lepatus, musiikista vastasi muuan Neiti M.

 

Tulokset

Sokkoutetut suuremat suomalaiset

stallhagen joulu

 

lapinkulta jouluolut koff joulu

Tavallisemmista jouluoluista raati valitsi parhaaksi erityisimmän,siis Stallhagenin Julbock’in, joka ilmeiseti tunnetaan Ruotsissa Påsköl nimellä (?!). Tämä on tumma vahva lager-tyylin edustaja, alkoholisia pinnoja 6.8%. Arviomme mukaan on tuoksu aggressiivinen ja maun täysi tanssi palatumeiden (molle ja durum) holvihallissa ihana. Maussa leipää, palanutta piparia, fariinisokeria ja lakritsia, saunakinkkua (ei kuitenkaan Bambergiläistä), vaniljaisuutta ja suklaata. Mainittiin että sopisi juomana Tallinnan Olde Hansaan. Palanut pipari, keskiaikainen, fariinisokeri, siirappinen, paahteinen. Paahdetta ja makeutta kuivalla jälkimaulla. Tumman tumman ruskeaa läpinäkymättömyyttä. Keskiarvoina M 4.25, H 3.75, U 4.

Lapinkullan eli Hartwallin luomujouluoluessa oli myös ytyä ja joulun tuntua. Bouquet (kimppu, viitaten tuoksuun) tuomittiin kivaksi tai oikein kivaksi, toisaalta myös raikkaan saippuakuplaiseksi, guinessiseksi ja muistoihin lennättävksi. Paletissa (maussa) tunnettiin hedelmäisyyttä, täyteläistä pehmeyttä ja pähkinäistä ystävyyttä. Vaahtoisuudesta tuli erityistä kiittelyä (kts olutkerhon nimi) ja jälkimausta yksittäisiä toruja happamuudesta. M 3.25, H 3.5, U3.75.

Koffin jouluolut on klassikko, mutta jäi selvästi huonompaan pariin, vain hiukan Olvia parempana. Väriltään mitätön, limsa- tai kotikaljamainen (huonolla tavalla). Hajussa tunnettiin kozelia, hedelmäkarkkia ja miellyttävää kaljaisuutta. Samalla tasapaksulla tavalla oli maussa tasapainoista kevyttä maltaisuutta mutta myös hentoa omenaisuutta. Kokonaisuutena helposti juotava naposteluolut, jonka jouluisuus syntyy lähinnä ohessa syötävistä joulutortuista, kinkuista ja pipareista (ei niinkään itse
oluesta). M 2.5, H2.25, U2.25.

”Olvi miksi teit tämän meille.” Olvin jouluolutta kuvailtiin koffimaiseksi erityisesti jälkimaultaan. Itse asiassa raadin ”vanhat ketut” haksahtivat tunnistamaan olvin koffiksi! Niinpä niin. Ulkonäkö keräsi kiitostakin, sillä väriä kuvattiin kauniin punervaksi jopa New Castle Brown alea muistuttavaksi ja vaahtoa suurikuplaiseksi. Kuitenkin jäi vetiseksi koettu Olvi hännänhuipuksi. ”Jouluolut” jätti myöskin avoimeksi jouluisuutensa: ”Joisin mielummine kesäfestareilla kuin jouluna.” Bulkkilagerina se voisi olla siis kelpuullinen. M2 H1,25 U2,5.
Valikoidut erityishyllyn tuotteet

Insanely Bad Elf (Ridgeway) on ainakin erään Alkon myyjän mukaan muodissa ja sen etiketti on mielestäni katalan näköinen, siksi otimme sen mukaan. Pinnoja tässä tuottajan mukaan nogne mufloni Insanely Bad Elf Fullers Winter AleImperial Red Ale’ssä (ratebeerin, siis olutuskovaisten keskustelufoorumin, mielestä kyseessä on Barley Wine) on kivat 11,2 %. Väriltään kullertava olut oli monilla tuoksuillaan (ainakin toffee, marsipaani, päärynä, kuivat hedelmät, tuore sahti ja lämpimänä viskeys) jopa kaoottinen, joskin ajan kanssa se asettui kuin karjalanpaisti konsanaan. Maku ja suutuntu etupainotteinen, lämmittävän alkoholinen, kirsikkaisen suudelman kaltainen ja hunajainen (kts myös Carolan laulu samalla nimellä). Suosittelemme jouluun. Tarjoilu viileänä lasiin kaadettuna pikku hiljaa lämpenevänä ja täyteen kukkaansa aukeavana. Ehkäpä mieluummin kaverin kanssa jakaen. Ratebeer tyrmää piseillä 49/100.

Nøgne Ø God Jul on tunnetusti hyvän panimon tutkitusti hyvä olut. Hurmaavan joulutunnelmainen lämmittävällä, syleilevällä tavalla. Todella ottaa suun haltuun ja asettuu taloksi. Makumaailmassa lakritsia, konvehtia ja jalopuuta. Pitkä paahteinen jälkimaku. Tämän kohdalla raati keskittyi nautiskeluun ja leikkiin erilaisten tarjoomusten kanssa. Miten toimii pekaanipähkinään? Miten 80% suklaaseen? Miten juustokimpaleeseen? Ach! Suositamme loppuillan tuumailuun ja fiilistelyyn. (myös Ratebeer on samoilla linjoilla 99/100).

Mufloni Talviporter on Porilaisen Beer Hunters’in kausituote, joka jäi tastingissämme jalkoihin. Omaan genreensä arvioimme Muflonin keveäksi ja pehmeäksi, kauniiksi ja katoavaiseksi. Intesiteetiltään muista jäljessä, mitä ei kuitenkaan pidettäkö ainoastaan huonona asiana. Tämän kanssa rasvaisammat oheisnaposteltavat hiukan korostavat juoman ruumiillisuuden puutetta. Hintaansa nähden ei arviossamme kestävällä tasolla, toisaalta pientä suomalaista voi kokeilla, onhan jokaisen maku erilainen. Ratebeer arvioi huomattavan korkealla yhteispistein 83/100, style pojot 76/100.

Fullers Old Winter Ale on Lontoon ylpeyden, klassillisen perienglantilaisen Fuller’s panimon järkähtämättömällä laadullisuudella pantu olut. Raati jakautui suuriin ystäviin ja laadukkuutta arvostaviin särmäisyyden kaipaajiin. Väriltään kuparinen ja tyylikäs, tuoksussa kirsikka, viikuna, makeat hedelmät. Maussa tunnettiin kevyttä toffeeta ja paahteista mallasta. Suussa ja nielussa sulavasti soljuva ja miellyttävä. Sopii niin ruokapöytään kuin maisteltavaksi joviaaleissa hetkissä. Ratebeer 77/100, tyylin sisällä 86/100.
Lopuksi

jälkeen_maistelun

Maistelun jälkeen

Tuomitsimme oluet keskustellen ja kuppiin tai kupin sisältöä sylkemättä, näin ollen sokkoutuksesta huolimatta on kyseessä pikemminkin jatkotutkimuksiin kutsuva kuin lopullisia päätöksiä pohjustava selvitys. Kullakin meistä joulu ja sen oheisaika on erityistä ja erilaista ja useimmiten monipuolista. Todellakin joulusaunan oheen, hiihtolenkin jälkilämmittelyyn, takkatulelle ja aterialle sopinevat eri juomat. Taitava lukee tilannetta, ihmisiään, itseään ja ateriaa valiten soveliaan ja elämää erityistävän oluen kuhunkin hetkeen. Se on helppoa (kunhan ei pyri Michelin tähtiin), hauskaa ja palkitsevaa!

”Sillä ihminen juo viiniä iloonsa, ja suruunsa hän juo viiniä, menestyksessään hän ilahduttaa sydäntään viinillä ja pettymyksensä hän hukuttaa viiniin. Hän juo viiniä ollessaan rakastunut ja hän juo viiniä, kun hänen vaimonsa lyö häntä. (…) Sama mikä koskee viiniä, koskee myös olutta, joskin olen puhunut viinistä ollakseni runollinen ja asettaakseni sanani kauniisti, koska kumma kyllä runoilijat eivät vielä ole sepittäneet runoja oluen ylistykseksi, minkä olut varsin hyvin ansaitsisi, sillä tarpeen vaatiessa siitä saa hyvän, kunniallisen humalan ja vielä paremman kohmelon.” Kaptah – Sinuhe Egyptiläisen ystävä

Niinpä niin. On lukuisia syitä nauttia elämästä ja lukuisia keinoja on myös. Me kirjoittajat toteamme että jouluoluet ovat käytännöllinen ja hyvä tapa lisätä tulokulmia elämästä nauttimiseen täydellä vastuullisella tavalla. Suositammekin itse kullekin tutkimusretkiä herkkujen maailmoihin!

Lisäksi kutsumme LKS ja HLKS jäseniä sekä ystäviämme laajemmin tuleviin tapahtumiimme ja toivomme tervetulleiksi ehdotukset ja pohdinnat toiminnan kehittämisestä!

Keep peace! Kippis!

Olutkerho Vaahtosolut – Pieni Jouluolutraati

Iris Levonen, Santeri Salo, Samuel Adouchief, Kari Vesanen
Kiitokset

Asiantuntevasta keskustelusta valintatilanteessa valtiollisen väkeväin alkoholijuomain vähittäismyyntimonopolin (Alko) Herttoniemen toimipisteen partahepulle.Hakaniemen hallin pähkinä- ja kahvikauppiaille.

Olutkerho Vaahtosolut -jäsenistölle tuesta näinä nautinnollisina aikoina.

Suomen valtiolle ja Haartman instituutille työtilasta ja motivaatiosta kirjoitustyössä.

Lääketieteen kandidaattiseuralle, isällisestä/äidillisestä huolenpidosta järjestöbyrokratian suhteen sekä yleisestä kerhotuesta, jota kylläkään ei tämän artikkelin laatimisessa ole käytetty.

Sidonnaisuudet

Raadin jäsenet ilmoittavat ettei heillä ole taloudellisia kytköksiä panimoteollisuuteen eikä heille ole kustannettu kokous- tai konferenssipalkkioita tai luentokorvauksia alan toimijoiden puolesta.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.