iGEM – Kesä synteettisen biologian parissa

 

Kuulin iGEM-kilpailusta ensi kertaa opiskelututultani, joka kokosi Suomen ensimmäistä iGEM-joukkuetta keväällä 2014. Kyseessä on kansainvälinen opiskelijoille suunnattu synteettisen biologian kilpailu, joka on saanut alkunsa MIT:sta (Massachusetts Institute of Technology) 11 vuotta sitten. Vuosi vuodelta kasvaneeseen kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 250 joukkuetta ympäri maailmaa.

En hakenut vuoden 2014 Aalto-Helsinki iGEM -joukkueeseen, mutta seurasin sivusta tiimin työskentelyä. Kilpailussa opiskelijajoukkueet työskentelevät itse valitsemansa synteettiseen biologiaan liittyvän tutkimusprojektin parissa kesän ajan. Kisa huipentuu syksyllä Bostonissa järjestettävään loppukilpailuun, jossa kukin tiimi esittelee projektinsa tuomaristolle ja muille joukkueille.

Synteettinen biologia on insinööritieteitä ja biologiaa yhdistelevä lupaava uusi ala, joka biologisia mekanismeja ja järjestelmiä kehittämällä luo uudenlaisia sovelluksia mm. lääketieteen käyttöön. Kilpailun suurin kategoria onkin lääketieteelliset sovellukset – tänä vuonna voittajaprojektissa muokattiin hiivasoluja tunnistamaan syöpä verenkiertoon irronneiden syöpäsolujen pintamolekyylien avulla.

Nähtyäni miten mielenkiintoista työtä edellinen tiimi oli päässyt tekemään ja miten hauskaa heillä oli ollut, en kauaa epäröinyt hakemista, kun vuoden 2015 joukkuetta kasattiin. Joukkueessamme oli kymmenen opiskelijaa, kuusi Helsingin yliopistosta ja neljä Aallosta, kaikilla eri pääaine.

Toukokuussa saimme muiden joukkueiden lailla paketin, joka sisälsi yli 1000 erilaista DNA-palaa, banaanintuoksugeeneistä erilaisiin geenien ilmentymistä sääteleviin sekvensseihin. Näistä ja itse suunnittelemistaan sekvensseistä joukkueet rakentavat uudenlaisia mekanismeja eläviin soluihin.

Synteettinen biologia oli kaikille uutta, joten opittavaa oli paljon. Apua saimme Aallon, VTT:n ja Helsingin sekä Turun yliopiston tutkijoilta. Teimme yhteistyötä myös Karolinskan ja KTH:n opiskelijoiden muodostaman Tukholman iGEM-joukkueen kanssa, ja osallistuimmekin kesällä pohjoismaisten tiimien tapaamiseen Uppsalassa.

Vaikka kesä olikin työntäyteinen, oli itsenäinen työskentely monitieteisessä opiskelijatiimissä sitäkin hauskempaa ja opettavaisempaa. Loppukilpailu itsessään oli mahtava kokemus ja joukkueiden projektit toinen toistaan huikeampia. Kilpailumatkalla vierailimme myös alan yrityksissä sekä suomalaisten post doc -tutkijoiden opastuksella Harvardissa ja MIT:ssa. Kotiin palatessamme ajatus siitä, että tapasimme toisemme ensi kertaa vasta puoli vuotta sitten tuntui oudolta – niin tiiviiksi ryhmämme oli hioutunut kesän aikana.

Haku vuoden 2016 Aalto-Helsinki iGEM -joukkueeseen alkaa tammikuun aikana. Suosittelen lämpimästi tiimiin hakemista kaikille tutkimuksesta ja bioteknologiasta kiinnostuneille medisiinareille!

Twitter: @AaltoHelsinki

facebook.com/AaltoHelsinki

blog.aaltohelsinki.com

 Teksti // Juuso Rusanen

 

KUVAN KUVATEKSTI ON KUVAN NIMENÄ!

LAITETAANKO FB/TWITTER-LOGOT?

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.