Haastattelussa: Suvi Viranta-Kovanen

 

Mikä on opiskelutaustasi?

Perustutkintoni on filosofian kandidaatti geologiasta ja paleontologiasta. Olen aloittanut perusopinnot geologiasta ja siirtynyt myöhemmin paleontologiaan, joka on hyvin poikkitieteellinen ala. Olen myös tehnyt väitöskirjani samalle laitokselle.

 

Miten päädyit anatomian lehtoriksi lääkikseen?

Opintoihini kuului aikoinaan paljon anatomiaa, ja suoritinkin esimerkiksi eläinlääkiksen anatomian opinnot alani poikkitieteellisyyden johdosta. Olin post docina Yhdysvalloissa, jossa pätevöidyin ihmisen anatomiaan ja kliiniseen anatomiaan, jota sitten opetin tutkimustyön ohella. Saattaa kuulostaa erikoiselta, että paleontologialta päädytään opettamaan ihmisen anatomiaa, mutta se on itse asiassa todella yleistä Yhdysvalloissa. Evolutionaarisen biologian tutkimusryhmämme jäsenistä lähes kaikki opettivat anatomiaa juuri lääkiksessä ja hammaslääkiksessä Howardin yliopistossa.

 

Minkä neuvon antaisit uusille alfoille?

Kun anatomian opetus alkaa keväällä, muistakaa että se on hauskaa ja mielenkiintoista, mutta toisaalta ottakaa opiskelu tarpeeksi vakavasti jo heti alussa. Rinnastakaa anatomian oppeja koko ajan siihen, mitä jo tiedätte. Muistakaa myös, että olette hurjan älykkäitä ja lahjakkaita, olettehan te jo päässeet lääkikseen!

 

Mitä anatomian kirjaa ja kuvastoa suosittelisit valinnanvaikeuden kanssa kamppaileville alfoille?

Ensinnäkin, hankkikaa joku anatomian kirja! Itse käytän kaikkia kuvastoja riippuen siitä, mitä haluan katsoa. Netter antaa hyvän yleiskuvan ja Thiemessä on monia asioita hyvin selitettyinä. Sobotta on myös hyvä kuvasto, mutta sitä meillä ei valitettavasti ole käytössä. Kliinisen anatomian kirja kannattaa myös ehdottomasti hankkia rinnalle. Jos tuntee olevansa enemmän insinöörityyppi ja haluaa hahmotella asioita, suosittelen ottamaan Grayn anatomian. Jos taas tykkää lukea paljon ja haluaa heti perehtyä medisiinaan, suosittelen Moorea.

Parhaat bileet opiskeluaikoina?

Minun opiskeluaikoinani parhaat bileet olivat kyllä ehdottomasti Hämäläis-Osakunnalla! Erityisesti mieleen olivat jääneet sellaiset bileet, joissa oli joku Tavastian klubikeikka siinä samassa.

 

Anatomian lempirakenne?

Sanana ehdottomasti chorda tympani. Mutta laajemmassa mittakaavassa TULE:sta joku, hmm… Vaikea valinta, kun ne ovat kaikki niin ihania! Sanotaan vaikka, että pes, eli jalka.

 

Mieluisin luento pitää?

Tuki- ja liikuntaelimistön alaraajan intro.

 

Parhaat ravintolat Helsingissä?

Urkin pubi ja ravintola Juuri!

 

Kesäsuunnitelmasi?

Lähden pariksi viikoksi Espanjaan paleontologisille kaivauksille, mistä on löydetty Euroopan vanhimmat Homo-suvun edustajat. Toimin siellä petoasiantuntijana.

 

Unohtumattomin matkakokemuksesi?

Olin Afrikassa tutkimassa sudeksi osoitetun kultasakaalin luita. Lähdin viikonloppureissulle Etiopiaan toiveenani nähdä susia lähietäisyydeltä. Aamun valjetessa saimme radiosignaalin sudesta ja lähdimme matkaan paikallisten oppaiden kanssa. Juuri kun aurinko nousi, pilkistivät suden korvat läheisen kiven takaa. Meidät huomattuaan susi ja sen kaksi laumatoveria pakenivat kanjonin toiselle puolelle, ja sain jopa napattua muutaman kuvan niistä. Se oli äärimmäisen positiivinen kokemus.

 

Minkä biisin tahtiin on paras tanssia?

Tanssin viime kesänä JVG:n tahtiin, mutta se oli kyllä aika vaikeaa. Kari Peitsamon Missisippi Voodoo Miehen tahtiin taitaa olla paras tanssia.

 

Paras ruoka Raviolissa?

Syön Raviolissa todella harvoin, mutta sanotaan vaikka joku (intialainen) kasvispata.

 

Lapsuuden haaveammatti?

Eläinlääkäri.

 

Kirja, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen?

Sadan vuoden yksinäisyys.

 

Mottosi?

Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.” – Mahatma Gandhi

 

Valinnan paikka

 

Kahvi vai tee? Kahvi

Kissa vai koira? Koira

Yläraaja vai alaraaja? Alaraaja

Punaviini vai valkoviini? Punaviini

Kesä vai talvi? Kesä (mä oon Suvi, heh).

Järvi vai meri? Järvi

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.