Haalarit

Tiivis tietopaketti opiskelijagarderoobin kulmakivestä asiantuntijoiden kokoamana!

Haalarit ovat opiskelijaelämän yksi näkyvimmistä symboleista. Ne yhdistävät saman alan opiskelijoita ja auttavat tunnistamaan muita. Haalarikulttuuriin kuuluu haalareiden koristelu erilaisilla merkeillä ja härpäkkeillä.
Haalarin väristä ja mainoksista pystyy pitkälle päättelemään henkilön opiskelupaikan. Kuitenkin useilla järjestöillä on saman väriset haalarit, joten niiden tunnistaminen toisistaan vaatii pitkää kokemusta. Jos haluaa saada varmuuden siitä, kenen kaartiin kyseiset haalari-ihmiset kuuluvat, kannattaa suosiolla suunnata selkäpuolelle ja bongata selässä oleva tiedekunnan logo.
Haalareiden syvällinen tarkoitus on mahdollistaa opiskelijaelämän rellestäminen ilman pelkoa vaatteiden likaantumisesta. Joidenkin huhujen mukaan mm. TIK:n (Tietokilta) haalarit hylkivät vettä, likaa ja naisia. Naisten osalta vastaavaa ei olla huomattu lääkiksen haalareiden suhteen.

teron-haalari-edestaHistoria:
Haalareiden historiasta pyörii kaksi eri teoriaa. Ensimmäisen teorian mukaan haalarien juuret johtavat 1970-luvun Ruotsiin, jossa ruotsalaiset opiskelijat ottivat ne käyttöön B-luokan frakkitakkien puutteen takia. Suomeen haalarikulttuuri rantautui ensimmäisenä Otaniemeen 1970-luvun lopussa. Toisen teorian mukaan Rakennusinsinöörikilta päätti yksimielisesti hankkia rakennustyömaahaalarit käyttöönsä Otaniemen rakentamisen yhteydessä 1950-60-lukujen vaihteessa. Joka tapauksessa haalarikulttuuri yleistyi muidenkin ainejärjestöjen parissa 1980 luvun alussa. Lääkiksen ensimmäiset haalarit otettiin käyttöön 1985.

Perusohjeet:
Haalareihin liittyy muutama perussääntö, jotka on kaikkien hyvä tietää.
1) sponsoreita ei saa peittää (paitsi jos tila loppuu kesken haalareista)
2) haalareiden peseminen tapahtuu ainoastaan niin, että on itse niiden sisällä, eli käytännössä saunomalla ne päällä tai hyppäämällä suihkulähteeseen

teron-haalari-takaaTaittelu:
Haalareita käytetään yleensä alhaalla, niin että yläosa on solmittu lanteille. Tällöin taittelussa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tiedekunnan logosta ainakin osa jää näkyviin. Parhaiten tämä onnistuu taittamalla hartialinjan kohdalta haalari sisäänpäin. Asetellessa taitosta lanteille, muista jättää “Stadin lääkis” -merkki näkyviin 😉

Suurimmat haalaritapahtumat:
– Syksyn alfa-tapahtumat (alfajaiset, ylämaankisat, …)
– Limeksen appro 5.10
– alfa-beta risteily 14-16.10
– Laskiainen 28.2
– Helsinginkadun appro huhtikuu
– Wappu 31.4-1.5
– Medixit 12-14.5

teron-haalari-edestaMust have – härpäkkeet
– skumppalasi /muu vastaava : opiskelijajuhlissa ihmiset ovat yleensä erittäin anteliaita juomien suhteen, ja siksi onkin kätevää, jos omasta takaa on lasi, johon juomaa voi kaataa
– vyö : helpottaa elämää suuresti, kun ei tarvitse pelätä, että haalarit tippuu bailatessa

Muut härpäkkeet
Tässä vain mielikuvitus on rajana. Yleisimpiä härpäkkeitä ovat leit ja pullonkorkinavaajat. Ensiapupakkausta ja jopa pehmolelujakin on näkynyt haalareissa roikkuvan!

Moodaaminen:
Haalareiden tarkoitus on kuvastaa niiden omistajaa! Mielikuvitus on rajana, mutta modatessa kannattaa muistaa, että lahkeet on yleisesti varattu seurustelukumppaneille (vaihdetaan päittäin). Esimerkiksi hihoja ja taskuja voi vaihtaa omista vanhoista muun alan haalareista tai vaikkapa parhaan ystävänsä kanssa!

teron-haalari-takaaHaalarimerkit
Periaate on yksinkertainen: mitä enemmän sitä parempi. Haalarimerkit kertovat pitkälti opiskelijan aktiivisuudesta opiskelijaelämässä. Haalarimerkit voidaan jakaa nopeasti kolmeen kategoriaan: ainejärjestön omat haalarimerkit, tapahtumista saatavat haalarimerkit, sekä hauskat haalarimerkit. Lääkiksille on myös tyypillistä että jokaisella vuosikurssilla on omat haalarimerkkinsä.

 

Teksti // Tero Tamminen, Norma Tuomi-Nikula

 

Haalarivärivisa

Yhdistä oikea väri oikeisiin haalareihin! HUOM. Tiedekuntien sisällä voi olla useitakin haalarivärejä!

 

Lääkikset

Helsinki – LKS

Turku – TLKS

Tampere – TLK

Kuopio – KuoLO

Oulu – OLK

Helsingin yliopisto

 1. Bio- ja ympäristötieteellinen TDK
 2. Farmasian TDK
 3. Psykologia (Kompleksi)
 4. Logopedia (Foni)
 5. Eläinlääketieteellinen TDK
 6. Matemaattis-luonnontieteellinen TDK
 7. Oikeustieteellinen TDK (Pykälä)
 8. Teologinen TDK
 9. Valtiotieteellinen TDK (Kannunvalajat)

Aalto

 1. Tuotantotalous (Prodeko)
 2. KY
 3. Bioinformaatioteknologia
 4. Prosessiteekkarit
  1. Kemistikilta
  2. Puunjalostuskilta
  3. Vuorimieskilta
 5. Fyysikkokilta
 6. Athene
 7. TIK
 8. Koneinsinöörikilta
 9. AS
 10. Sähköinsinöörikilta
 11. TF

Muut

Hanken

TXO (Hoitajat)

 

Värit

Musta

Valkoinen

Sininen

Punainen

Keltainen

Violetti

Vihreä

Dollarinvihreä

Bolognanpunainen

Valkoiset (sateenkaariraidalla)

Punaruseka

Kaljakorinsininen

Vaaleanpunainen

Luonnonvalkoinen

 

Oikeat vastaukset:

 

 

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.