Glasgow, Barcelona, Helsinki

lumikari-tuomasLääketieteellinen koulutusohjelma on koulumaisuutensa puolesta poikkeus yliopistomaailmassa. Valmiina saapuvat lukujärjestykset, etenemisesteet sekä omaa tahtiaan rullaava curriculum-uudistus luovat turhan helposti sellaisen käsityksen, ettei opiskelijalla ole osaa eikä arpaa päätöksissä, joita tiedekunnassa tai yliopistossa tehdään. Todellisuus on kuitenkin toinen. Lääkisläisillä on valtavasti opiskelijaedustajia niin tiedekunnassa kuin sen ulkopuolella, ja mahdollisuus olla siellä, missä tapahtuu, jos vain niin tahdotaan.

Aloitin itse vuonna 2015 tiedekunnassa opintoneuvojana, ja olen siitä asti seurannut aitiopaikalta viestintää tiedekunnan ja opiskelijoiden välillä. Huomasin viimeistään olevani koukussa opiskelija-asioiden ajamiseen, kun opintoneuvojien tehtävät lopetettiin viime syksynä. Opintoasioiden parissa tehty työ tuntui jäävän kesken. Kun vielä tuutortoiminta siirtyi samaan aikaan pääosin ainejärjestöjen harteille, vahvistui päätös jäädä vaikuttamaan opintoasioihin vielä vuodeksi; tällä kertaa ainejärjestön näkökulmasta. Halusin olla yksi niistä, jotka saattavat tuutortoiminnan uuteen kotiin.

Kumpaakaan pestiä en kadu, vaikka kokouksia ja neuvotteluita on kertynyt huomattava määrä, ja ajanhallintakokemuksesta on tullut yksi viime vuosien tärkeimmistä opeista. Koen saaneeni paljon. Olen oppinut hahmottamaan, kuinka kauan kestää siitä, että asia laitetaan vireille, siihen, kun asiat alkavat oikeasti tapahtua – niin sanotusti heittämään syötin riittävän ajoissa. Olen saanut myös runsaasti esiintymiskokemusta: olen päätynyt puhumaan moniin eri tilaisuuksiin ja oppinut olemaan äänessä kokouksissa.

Yksi parhaista kokemuksista on ollut  Amee-konferenssi. Amee on kansainvälinen lääketieteellisen koulutuksen konfenssi; siellä siis jaetaan kokemuksia ja tutkimustietoa siitä, miten ja millaisilla välineillä lääketiedettä on paras opettaa. Olen ollut mukana Ameessa kahdesti pitämässä posteria: ensin 2015 Glasgowssa ja viime syksynä Barcelonassa.

Amee on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia ja erilaista tekemistä. On paljon työpajoja, joissa puidaan ryhmissä ongelmia ja lopuksi on pieni esiintymisosio, jossa pitää esittää oma idea muulle ryhmälle. Kyseessä on siis vähintään yhtä paljon esiintymis- kuin ongelmanratkaisuharjoittelu. Oman, ennalta-arvaamattoman kategoriansa muodostavat Fringet, jotka yrittävät olla mahdollisimman repäiseviä. Niissä on todella karismaattisia puhujia, ja ne voivat olla myös esimerkiksi musiikkiesityksiä lääketieteen aiheesta. Viimeksi pohdimme eri aistien kokonaisvaltaista hyödyntämistä diagnoosin teossa. Siinä sitten  parisataa konferenssivierasta haisteli tuoksupurkkeja ja muovaili muovailuvahaa.

Paikallinen ohjelma on Ameessa suuressa roolissa. Esimerkiksi Barcelonassa oli päivittäin kaupunkikierroksia, joilla käytiin mm. viinitilalla tutustumassa. Ohjelmaan on kuulunut myös paikallisia musiikki- ja muita esityksiä. Barcelonassa olimme parhaillaan käsittämättömän isossa konferenssitilassa, kun yhtäkkiä joukko ala-asteikäsiä lapsia alkoi tehdä 7-kerroksisia ihmispyramideja kohti kattoa.

Miksi Ameella sitten on väliä meille kaikille? Ensinnäkin siksi, että siellä käsitellään asioita, joiden vaikutukset näkyvät meidän arjessamme. Ameessa kuulee, mistä meidän curriculum-uudistuksemme imee vaikutteita, sekä raportteja siitä, millaisia tuloksia siitä on toisaalla maailmassa saatu. Käsiteltävänä ovat opiskelijoiden mielenterveys ja motivaatio, uudet oppimismenetelmät ja –materiaalit. Kun kokemuksia jaetaan, kaikkien ei tarvitse hakata päätään vuorotellen samaan seinään.

Toinen, konkreettisempi syy on se, että Helsinki on saanut kunnian isännöidä Ameeta syksyllä 2017. Paikallisilla opiskelijoilla on käytännön järjestelyissä suuri vastuu. 25 opiskelijasta muodostuva Student Task Force järjestää vapaa-ajan ohjelmaa konferenssiväelle, toimii info-pisteissä, huolehtii luentosalien pyörittämisestä ja ohjaa konferenssivieraita löytämään oikeat paikat. Piakkoin on tarkoitus myös hakea Helsingistä paikalliskoordinaattoria, joka toimii linkkinä varsinaisen järjestelykomitean ja Stadin lääkisläisten välillä.

Helsingin Amee on ainutlaatuinen tilaisuus, jota ei kannata sivuuttaa, vaikka muuten et opiskelijaedunvalvonnasta olisikaan kiinnostunut. Suosittelen myös  harkitsemaan mukaan lähtemistä aina, kun haetaan opiskelijaedustajaa, oli kyseessä sitten LTDK, HYY, LKS, YTHS, SML tai muu lyhennehirviö. Se saattaa ottaa paljon, mutta antaa taatusti enemmän.

Nähdään Ameessa!

Tuomas Lumikari

OAV 2016

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.