Meidän lääkis on parempi kuin teidän lääkis!

 

 

 

 

Jokainen lääkisläinen on kuullut puhetta siitä. Toiset eivät ole uhranneet ajatukselle minuuttiakaan, toiset ovat pohtineet asiaa useana päivänä ja muodostaneet mielipiteensä huolellisesti. Perustelut ovat kirjavia eivätkä välttämättä aina kovin rationaalisia.

Missä kaupungissa sijaitsee paras lääkis?

Valintaa helpottamaan – tai vaikeuttamaan – ilmestyy kaikenkirjava joukko puolituttuja ja keskustelupalstoja, jotka ruotivat eri lääketieteellisten eroja. Mutta millainen käsitys on lääkisläisillä itsellään?

Q kysyi lääkisläisiltä kaikista neljästä vieraasta tiedekunnasta, millainen meno muualla Suomessa vallitsee ja mitä lääkisläiset ajattelevat toisistaan. Ovatko kuopiolaiset niin hulluja kuin valmennuskurssiopettaja väitti? Pilaako Oulu aina kaiken? Lopulta saimme myös vastauksen suomalaista mielenlaatua askarruttaneeseen kysymykseen: mitä mieltä muut lääkikset ovat Helsingistä?

Kysymyksiimme vastasi 6 ihmistä Turusta, 3 Tampereelta, 2 Kuopiosta ja 1,5 Oulusta. Opiskelijoilta kysyttiin opetuksen erityispiirteistä, opiskelijaelämästä, suhteesta muiden kaupunkien lääkiksiin ja niistä olevista stereotypioista. Kommentit eivät edusta koko tiedekunnan mielipiteitä, eikä niistä ole johdettavissa minkäänlaisia päätelmiä.

Opiskelijat kertoivat tapaavansa muissa kaupungeissa opiskelevia kollegoitaan keskimäärin muutaman kerran vuodessa esimerkiksi Superristeilyllä ja Medixeillä. Monet tuntevat lisäksi vanhastaan muissa kaupungeissa opiskelevia lääkisläisiä, joihin pitävät aktiivisesti yhteyttä.


Turku

“Mustat Buranat on paremmat, koska bilettämisen jäljet ei näy niin nopeasti kuin valkoisissa.”

Opetustlks-logo

Turun opetusta pidetään laadukkaana ja käytännönläheisempänä kuin esimerkiksi Helsingissä. “Päästään myös tekemään itse ainakin joskus muutakin kuin kykkimään luennoilla ja labroissa”, kertoo 2. vuosikurssin opiskelija. 1. kurssilaiset arvostavat sitä, että heti ensimmäisenä syksynä pääsee muutamaksi päiväksi käymään terveyskeskuksessa seuraamassa kokeneen lääkärin työtä ja vetämään lääkärintakin päälle. Meno ei ole liian vakavaa. “Turkulainen rentous näkyy tekemisessä, opetushenkilökunta on helposti lähestyttävää ja läppää lentää.” Turkulaisilla on myös käytössä vastaava opettajatutorointi kuin Helsingissä.

Tapahtumat

Erilaisia tapahtumia on turkulaisten mukaan runsaasti. Jokainen vuosikurssi järjestää yhdet isot bileet vuodessa, eli vuodessa on kuudet isommat bileet vuosijuhlien ja vapun lisäksi. “1. kurssi järjestää esittäytymisbileet, 2. paton bileet, 3. hautajaiset, 4. kirran, 5. gynen bileet ja 6. kurssi valmistujaisbileet”, kertoo ensimmäisen vuoden opiskelija. Joka viikko tapahtuu lisäksi jotain pienempää. Poikkitieteellisiä bileitä on eniten kauppiksen ja oikiksen kanssa. Bileistään turkulaiset väsäävät poikkeuksellisen innokkaasti videoita. “Niitä tehdään aina.”

Tapahtumia riittää jokaiselle jotain niin paljon kuin ehtii käydä. Bileiden lisäksi on erimerkiksi urheilutapahtumia sekä tietenkin speksi. Ainejärjestö saakin runsaasti kehuja. “TLKS on ainejärjestönä tosi näkyvä, erilaisia tapahtumia riittää bileistä seminaareihin. Tapahtumaa on tänä vuonna kyllä vielä kaikkea extraa kun on 70v-juhlavuosi. Siks meidän vuosijuhlatkin on Turun linnassa.”

Ilmapiiri

Yhdestä asiasta kaikki vastaajat ovat yhtä mieltä: Turussa on hyvä, ellei peräti Suomen paras yhteishenki. “Kaikki tsemppaavat toisiaan, enkä koe välillämme olevan kilpailua. Vahva kollegiaalisuus ja tiedonjano ajaa meitä eteenpäin”, hehkuttaa eräs vastaajista. Turussa lääkisläiset eivät asu varsinaisesti missään tietyssä paikassa, mutta “Bermudan neliöksi” kutsuttu alue on melko (lääkis-)opiskelija-asutettu ottaen huomioon, ettei se ole opiskelija-asuntola-aluetta. Bermudan neliötä rajaa neljä katua, jotka muodostavat neliön. Myös TLKS:n kerhotila Tivoli siljaitsee Bermudan neliössä.

Jopa ulkopaikkakuntalaisen on helppo solahtaa Turun opiskelijayhteisöön. “Klikkejä ei muodostu nopeasti ja täällä on loppujen lopuksi niin paljon väkeä eri puolilta Suomea, että valmiita klikkejä on ollu aika vähän kellään. Myös niillä, jotka on valmiiksi Turusta.”

Parasta Turussa onkin kuulemma yhteishenki. “Koko tiedekunta puhaltaa yhteen hiileen. Meillä myös proffat mukana meiningissä ja aina on jotain jännää meneillään!”

“Ja totta kai Turku on parempi ku muut sen takii et me ollaan Turussa. Turku on Suomen paras opiskelijakaupunki.”

Turusta muualla sanottua:

“Turussa on ainakin ahdasta ja hulluja opettajia.”

“Turkulaiset on joko sisäänpäinlämpiäviä tai villejä (tai sekä että).”

“Turussa opiskelee ainaki kaikki jotka ei oo päässy Helsinkiin tai ei oo uskaltanu hakea.”

“Turkulaiset ovat hullun aktiivisia kaikissa isoissa vastuupesteissä. Ehdottomasti parhaimmannäköiset. Kuinka niin moni hyvännäköinen ihminen on eksynyt samaan lääkikseen?”


Kuopio

“Kuopiossa ei ole lainkaan autottomia lihavia ihmisiä ja kaupungin ainoa tasainen alue on Kallaveden jää syyskuusta kesäkuuhun.”

Opetus

Kuopion opetus vaikuttaa etenkin klinikassa todella lunastavan maineensa poikkeuksellisen käytännönläheisenä. “Käytännönläheinen pienryhmäopetus on ollut minun mielestäni tehokasta ja mielenkiintoista“, mainitsee eräs.

Ilmeisesti jotkut kokevat kuitenkin Kuopion hieman takapajuiseksi. “Kuopioon eivät hienot opetusmenetelmät ole vielä saapuneet. Tosin uusi keksintö tietokone on mullistanut opiskelun aivan täysin ja sairaalan neljä tietokonetta ovatkin olleet kovassa käytössä klinikan viiden ja puolen sadan kandin kesken. Myös preklinikka on pikkuhiljaa luopunut piirtoheittimistä, sillä ne olivat hankalia käyttää ja tarvitsivat sähköä toimiakseen. Myös arvomaailma on Itä-Suomessa omaksumassa uusia mutta hieman pelottavia suuntia ja paljon onkin käyty keskustelua siitä, voivatko myös naiset ja mustat toimia lääkäreinä.”

Tapahtumat

“Kuopiossa tapahtuu opiskelijoiden keskuudessa lähinnä viikolla. Yllättävän moni hakeutuu pois Kuopiosta viikonloppuisin ja bileet ym. järjestetään lähes poikkeuksetta arkipäivisin.”

Ilmapiiri

“Minusta tuntuu että Tampereella opiskelee aika paljon helsinkiläisiä, Turussa aika paljon helsinkiläisiä, Oulussa aika paljon helsinkiläisiä, Kuopiossa aika paljon copy-kuolologohelsinkiläisiä ja Helsingissä aika paljon espoolaisia. Kuopiolaiset ovat suoria, jäyhiä ja melko tosikkomaisia.”

“Luulisin muissa kaupungeissa opiskelijoiden olevan kotoisin pienemmältä alueelta yliopiston

ympäristöstä kuin täällä. Kuopiossa opiskelevat ovat kotoisin aika

laajasti ympäri Suomea, ehkä Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Kuopiosta kotoisin olevat opiskelijat eivät ole sen erikoisempia, mutta potilaiden puheesta on ajoittain vaikea saada selvää.”

Kuopiosta muualla sanottua:

“Kuopiolaisista olen saanut vähän villin kuvan.”

“Kuopiossa on vähän sellasta lähiseuturakkautta, jengiä on paljon Itä-Suomesta. Se on vähän semmonen musta aukko joka on siellä ja voit mennä sinne käymään, mut ei oo oikeesti mitään tatsia sinne.”

“Kuopiossa on kansanterveysintoilijoita ja taitaa sielläkin olla opetus varsin käytännönläheistä.“

“Kuopiolaisten outoudesta en osaa sanoa, mutta ainakin speksissä oli hyvä meno ja tiukka etukeno!“

“Kuopiolaiset on ihania. Sopivan outoja, ei ota itseään liian vakavasti. Hyvä yhteishenki.”


Oulu

“Lähempänä Ruotsia ku Venäjää.“index

Opetus

Opetuksen taso vaihtelee myös Oulussa kursseittain. “On ollut tosi hyviä opettajia ja osa on kusipäitä.” Oulussa on käytössä on videoluennot, jotka streamataan livenä. Opiskelijoita ei siis pakoteta tulemaan luennolle, vaan voi itselleen sopivassa oppimisympäristössä valita, seuraako luentoa. Viime aikoina lisätystä englanninkielisestä opetuksesta on noussut protesteja.

Opetus on erittäin käytännönläheistä. Esimerkiksi heti ensimmäisenä syksynä mennään seuraamaan päivystystä. “Ympäröivissä pikkukunnissa on töissä paljon nuoria lääkäreitä, jotka muistaa itse opiskeluajat ja antaa oikeasti tehdä hommia, joten pääsi heti pistämään hanskat käteen. Pikkupaikkakunnilla ei voi lähettää niin helposti eteenpäin kuin Helsingissä, joten viimeseen asti yritetään hoitaa asiat paikan päällä.”

Tapahtumat

Bileet sisältävät “runsasta ryyppäämistä”. Ne järjestetään Valhallassa, joka on OLK:n kiltatalo. “Valhallan hyvä puoli on se, että jatkoille ei tarvitse siirtyä erikseen, huono puoli on, että sinne pääsee vain pyörällä tai taksilla.” Vastaajan mukaan sitsejä on liian vähän, niihin jonotetaan ja paikat täyttyvät hetkessä. Poikkitieteellisiä tapahtumia ei ole kovin paljoa, joskus sähköinsinöörien, arkkareiden, Rovaniemen oikkareiden ja harvemmin kauppislaisten kanssa.

OLK on ainejärjestönä erityisesti edunvalvonnassa tosi aktiivinen. “Jengi panostaa opiskelijaedustukseen ja edunvalvontaan enemmänkin, ihmiset asettuu ehdolle ja edustaa hallinnossa mielellään. Se on hyvä juttu.”

Ilmapiiri

Vuosikurssin sisällä on hyvä henki. Pääkaupunkiseudulta tulevan näkökulmasta ilmapiiri ei kuitenkaan ole yhtä avoin kuin Helsingissä. “Ei voi mennä juttelemaan kenelle tahansa.” Ihmiset ovat kuitenkin mukavia. “Oulussa on kivoja lappalaisia ja länsisuomalaisia.”

Oulusta muualla sanottua:

“Oulussa tallusteltaneen jotakuinkin kultaisella keskitiellä.” (akselilla käytännönläheinen-teoreettinen)

“Oulussa opiskelee (opiskeli?) ainakin yks hauska heppu, joka kertoi huikean kukko-vitsin viime SuperRisteilyllä.”

“Ainoa vika oululaisissa on se että asuvat niin kaukana! Oululaiset ovat hauskaa seuraa, olisi kiva nähdä niitä useamminkin!”

Ja tulihan se sieltä: “Kuten kaikki tietävät, Oulu pilaa aina kaiken.”


Tampere

“On tutkittu, että meistä tulee yhtä hyviä lääkäreistä kuin teistä, mutta te ootte stressaantuneempia.”

Opetus

Tampereen opetuksen tunnusmerkki on Helsingissä vanha tuttu PBL. “Itse olen tykännyt tästä kovasti, ja usein hyvässä porukassa huumoria on runsaasti mukana”, kommentoi vastaaja.

Opetus on kaiken kaikkiaan keskimääräistä käytännönläheisempää. “Meillä opetetaan kliinisiä taitoja jo fuksivuodesta asti: potilaita tavataan ensimmäisen kerran jo 2-3 opetusviikolla!” Kolmas ja neljäs vuosi ovat vielä kliinisteoreettista vaihetta. “Neljännen vuoden jouluna mennään sitten siihen ”oikeaan klinikkaan”, jolloin kaikki opetus (maanantaiseminaareja lukuun ottamatta) tapahtuu sairaalassa. Siis ihan kaikki.”

Opetuksen laatuun ollaan Tampereella pääasiassa hyvin tyytyväisiä. “Ainakin itse koen, että oppilaiden palautetta kuunnellaan opetuksen kehittämisessä kiitettävästi”, kehuu eräs vastaaja.

Tapahtumat

“Meiltä Tampereelta löytyy vaikka mitä menoa ja meininkiä!” hehkuttaa muuan opiskelija. Vakiobileitä ovat muun muassa Toogat, fuksikurssin järjestämät E-bileet, sosiaalityön ja tuotantotalouden opiskelijoiden kanssa järjestettävät valkohaalarisitsit, Kinky-bileet sekä tietenkin vappu ja vuosijuhlat. “Sitsit ovat meillä yleensä jollain teemalla (esim. Matka napapiirille, Maailman Ympäri 80:ssa päivässä), eikä sellaisia hienostuneita. Pikkukakkosen postiin lauletaan kaikki todella asiattomat lisäsäkeistöt. Niin, ja totta kai Tampere on aina alasti.”

Suurena opiskelijakaupunkina Tampereella on jatkuvasti erilaisia tapahtumia. Lääkiksessä poikkitieteellisyyttä ei kuitenkaan juuri näy. “Muiden ainejärjestöjen edustajia ei juhlissamme paljon näy, emmekä mekään kauheasti ravaa muiden järjestöjen kemuissa.”

Bileiden lisäksi muunlaisia tapahtumia on joka lähtöön. “Kerhotoiminta on aktiivista ja esimerkiksi näytelmäkerhomme Pseudon tämänvuotinen projekti Mielivaltapeli oli huikaisevan hieno spektaakkeli! Lisäksi löytyy urheilua ja höntsäilyä, erilaisia keskusteluiltoja ja TLK:lla on hyvä edustus myös ylioppilaskunnan edustajistossa. Sanoisin, että jokaiselle löytyy jotakin mukavaa tekemistä ja samanhenkistä seuraa.”logo_tlk

Ilmapiiri

“Henki on ihan jepulis, tapahtumat pääsääntöisesti avoimia kaikille ja opiskelijat vetävät yhtä köyttä“, kertoo yksi vastaajista.

“Tampereella on hyvä yhteishenki, laadukasta opetusta ja mahtavia tyyppejä. Tänne tullaan ympäri Suomea, joten sekalainen sakki takaa huippumeiningin. Kyä näino!”


Helsinki:lks

Helsingistä muualla sanottua:

“Erikoistumismahdollisuudet ovat huonommat kuin esimerkiksi Turun seudulla tai Oulun ympäristössä.”

Mielikuvaa Helsingistä leimaavat PBL ja opintojen teoreettisuus sekä tutkimusorientoituneisuus ja kunnianhimoinen ja kilpailullinen ilmapiiri.

“Opetus on paljon spesifimpää eikä niin käytännönläheistä.”

“Taitaa melkein kaikki helsinkiläiset medisiinarit jossain vaiheessa väitellä?“

“Helsingistä oon kuullu että on paljon kovempi kilpailu kun meillä. Ja paljon ekalla sisään päässeitä. Eikä välttämättä niin hyvä yhteishenki.”

Helsinkiläisistä sanottua:

“Stadilaiset luulee vähä olevansa muita parempia. Toki varmaa sielläki iha hyvä meno.”

“Avointa jengiä, hyvää opetusta.”

“Stadissa opiskelee itsevarmat ja osaavat ihmiset jotka tietää mitä haluaa elämältään. Tai sit on päässy tuurilla sisään.”

“Helsinkiläiset on stadin pänsijöitä.”

“Helsinkiläiset ovat mukavia, mutta edustus monissa interlääkis tapahtumissa on melko heikko (superlääkisristeilyä ja Tuohilampiseminaaria lukuun ottamatta). Olisi hauska nähdä helsinkiläisiä enemmänkin! Hullun tunnollisia, aktiivisia ja aikaansaavia.”

“Se on niin kauhean syrjässä täältä Savosta käsin. Thoraxin tytöt ovat kuulemma nättejä.”

“Onks teillä mitään poikkitieteellisiä tapahtumia? Ainut mitä Stadin lääkiksen abiesittelystä jäi mieleen oli se, että ootte vaan omassa Meikkukuplassanne. Ei ollu hyvin esitelty.”


Vastaajia pyydettiin lopuksi yhdistämään annettuja adjektiiveja lääkiskaupunkeihin. Näin he vastasivat. (vastaajia 12).

Listattu mainitut adjektiivit ja kuinka monesti ne yhdistettiin kyseiseen kaupunkiin.
Helsinki

koppava 6

ärsyttävä 2

konservatiivinen 5

kunnianhimoinen 9

villi 1 (“Stadi saa tähän myös maininnan Super-Risteilyn asiosta”)

humalainen 3

nörtti 5

laiska 1

liukas 3 (“yleispätevä ilmaus lääkiksistä”)

käytännönläheinen 1

seksikäs (vain ruotsinkielinen linja sai äänen) 1
Turku

liberaali 4

villi 5

äidillinen 4

seksikäs 7

käytännönläheinen 2

kunnianhimoinen 3

humalainen 2

ärsyttävä 2

nörtti 2

laiska 3

liukas 3

ylimielinen 2
Tampere

liukas 3

nörtti 3

liberaali 3

humalainen 2

ärsyttävä 1

laiska 1

käytännönläheinen 5

liberaali 1

kunnianhimoinen 1

seksikäs 2
Oulu

villi 4 (sitseillä vallitsee viidakon laki)

ärsyttävä 2

nörtti 2

humalainen 3

laiska 4

liukas 3

käytännönläheinen 3

äidillinen 3

konservatiivinen 3

kunnianhimoinen 1
Kuopio

humalainen 3

käytännönläheinen 4

laiska 3

ärsyttävä 5

nörtti 1

liukas 5

liberaali 2

villi 2

konservatiivinen 2

kunnianhimoinen 1

äidillinen 3

Teksti // Minna Lehtisalo, Anssi Mykkänen, Heidi Hyvärinen

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.