Arkistojen aarteita: Miten tulet hyväksi fakki-idiootiksi

Tänä vuonna tulisi täyteen 70 vuotta Medisiinari-lehden ensi-ilmestymisestä. Se on vanha LKS:n lehti, jonka levikki oli parhaimmillaan 10 000 kpl. Lama tappoi lehden 90-luvulla, mutta Q-kautinen ei anna vuosikymmenien aikana arkistoihin kerääntyneen materiaalin pölyttyä, vaan julkaisee juhlavuoden kunniaksi parhaita paloja vuosien varrelta. Tämä, vuonna 1959 kirjoitettu juttu, opastaa lääketieteen opiskelijoita Fakki-idiootteuden saloihin. Sanan merkitys aukeaa juttua lukiessa ja osoittautuu ajankohtaiseksi vielä 58-vuotta myöhemmin.

1) Ala lukea Yliopistossa medisiinaa.

2) Tee kaikki, mitä opettajat siellä sinun käskevät tehdä.

3) Pidä lääkärin ammattia kaikkia muita ammatteja parempana.

4) Mene kurssitoverisi kanssa naimisiin.

5) Ajattele mennessäsi kirjahyllyn luo: Samassa ajassa kuin luen tuon romaanin läpi, olisin edennyt oppikirjassa jo sivulle tuhat ja sata

6) Etene sivulle tuhatsata

7) Kysele joka päivä, ovatko muut kurssitoverisi

myöskin edenneet jo niin pitkälle.

8) Osoita sitten urheiluhenkesi.

9) Vastaa innolla kurssitovereiden medisiinisiin kysymyksiin.

10) Usko vakaasti, että se kurssitoveri, joka vastaa sinun medisiinisiin kysymyksiisi ”En tiedä, kysy muilta” on niin tyhmä, ettei tiedä.

11) Kysy muilta.

12) Sääli niitä medisiinareita, jotka harrastavat taidetta tai muuta tuollaista hyödytöntä.

13) Ihaile opettajiesi suurta medisiinistä luentotietoutta, jonka he ovat juuri kirjasta katsoneet.

14) Sääli kunnassa virheen tehnyttä lääkäriä ja ole pöyristynyt siitä, että se johtui vajaista medisiinisistä tiedoista.

15) Usko että yleistietous, jonka opit koulussa on sinulla edelleen tallella päässäsi ja riittää syyksi siihen, että olet suuna ja päänä puhumassa medisiinaa toisille, koska ne toiset eivät tiedä mitään medisiinasta.

16) Jos joku kuitenkin uskaltaa epäillä tietojasi muilta aloilta, suhtaudu tyyppiin psykiatrisesti.

17) Usko, että salaa kaikki kadehtivat sinua.

18) Usko, ettet usko muuhun kuin siihen minkä tiedät.

19) Ajattele lomasta, joka sinulle annetaan medisiinistä töistäsi, että sellaista tarvitsevat vain henkilöt, jotka eivät osaa tehdä työtä medisiinisesti taiten ja väsyvät, mutta että sinulle toisten heikkous luo loistavan mahdollisuuden praktisoida loman aika sillä klinikalla, joka olikin jäädä aivan liian vähälle.

20) Huomaa jo aivan nuorena, että julkaisujen teko se vanhempiakin medisiinareita eteenpäin ajaa, ja tee sellaisia itse niin pian kuin osaat kirjoittaa.

21) Älä puhu muille edellisestä kohdasta, sillä ymmärräthän sinä, etteivät muut ole voineet sitä tajuta, ja tulisi vain huonoja julkaisuja, jos muut yhtä nuoret alkaisivat myös julkaista. Etevämmyytesi ja medisiinarin etiikkasi vaativat sinua vaikenemaan.

22) Mene aina kurssiamanuenssiksi, vaikka väkisin, ja suhtaudu sen jälkeen kurssilaisten tietämättömyyteen professorinomaisella ymmärtäväisyydellä (viimeksi mainittu adjektiivi tarkoittaa sellaisia professoreja, jotka ymmärtävät, mutta hyvä on pelkkä professorimaisuuskin).

23) Pidä huolenasi opettaa omia kurssitovereitasi medisiinassa silloinkin, kun he eivät kysy – he voivat olla vain niin ujoja.

24) Pidä sanaa ”fakki-idiootti” kateellisten keksimänä merkityksettömänä haukkumanimenä itseään etevämmille.

25) Käy silloin tällöin katsomassa jokin elokuva, mieluiten lääkärikuva tai sellainen, jossa kuvataan sairaanloisia tyyppejä, tai vaikkapa aivan teatterissa, ja usko sen jälkeen, ettet ole fakki-idiootti.

26) Lue herra tohtorille tulleet laakemainokset ja säilytä ne, mieluiten alkuperäiskuoressa jossakin näkyvällä paikalla kotonasi.

27) Ota sydämesi asiaksi hoitaa myös sukulaisesi ja selitä heille luottamuksellisesti, että se spesialisti, joka sitäkin sukulaista hoiti, on sellainen ja sellainen, kyllä sinä hänet tunnet, eikä se hoito ole enää ollenkaan hyvä, kas sinulle, joka olet kandidaatti, on juuri luennoitu nämä asiat uusimmassa valossa.

28) Esiinny näennäisen vaatimattomasti, niinhän useimmat maailman suurimmista hyväntekijöistä ovat olleet. Sinun suurin ilosi on saada auttaa tiedoillasi muita köyhempiä.

29) Pidä ilmiötä, että seurassa alettuasi puhua medisiinasta, ihmiset vaivihkaa lähtevät pois, herkkänä merkkinä siitä, etteivät he pysty keskustelemaan niin vaikeasta aiheesta ja menevät mieluummin pois kuin nolaavat itsensä.

30) Tee joka hetki huomioita lähimmäisistäsi medisiinarin silmällä, harvat heistä ovat terveitä, vaikka ovatkin vapaalla jalalla.

31) Nauti suunnattomasti niistä viidestä minuutista, jotka aivan vierailun alussa kuluvat niin, ettei kukaan läsnäolijoista vielä arvaa, mitä oikeastaan opiskelet.

32) Älä yritä vierailun jälkeen kotona palauttaa mieleesi, mitä kaikki muut opiskelivat, oikeastaan.

33) Ole ylimalkaan sitä mieltä, että koska medisiiniseen tiedekuntaan on niin vaikea karsinta, ei sinne pääse muita kuin fiksuja ja että kaikki fiksut sinne menevät.

34) Älä turhaan muistele, mitä alkoikaan opiskella kouluaikainen vierustoverisi, sillä siitä kouluajastakin on niin pitkä aika, sinä olit silloin vielä niin lapsellinen ja jouduit sen tähden aina silloin tällöin kysymään vierestä niitä laskujakin…

35) Ajattele, ettei sonta ole sontaa, jos sitä sanotaan faeces’iksi.

36) Kuvittele, että potilas pitää sinua lahjakkaana tohtorina, kun kysyt häneltä älykkäästi, mihin hänen äitinsä kuoli, oliko suvussa mielisairautta ja onko kuukautisvuoto säännöllinen.

37) Selitä potilaalle kansanomaisesti, mikä hänen tautinsa systeemi on, älä säästä aikaasi keskustellessasi potilaan kanssa, paitsi milloin lääkärinvaistosi heti sanoo sinulle, että potilas on kuuro tai mykkä, mutta silloinkin sinulla on loistava mahdollisuus olla pitkään kirjeenvaihdossa potilaasi kanssa.

38) Tutki innolla potilas kiireestä kantapäähän, esitä hänet sitten kandidaattihuoneessa suurella äänellä kaikille muille, sillä tuskin he ovat sellaista tapausta tavanneet, ainakaan ei heidän päähänsä olisi heti juolahtanut tehdä kaikkia niitä hienoja erikoistemppuja, jotka sinä potilaalle teit tai hänellä teetit.

39) Usko, ettei medisiinari tietämättään voi olla hullu.

40) Ystäväni, tee kaikki tämä ja ole onnellinen.

Teksti ja kuvat // Medisiinari 8/1959

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.